ГоловнаПолітика

ООН підрахувала кількість переселенців в Україні

102 тисячі осіб виїхали з Донбасу в інші регіони країни

ООН підрахувала кількість переселенців в Україні
Фото: Макс Левин

Станом на 5 серпня понад 117 000 осіб є внутрішньо переміщеними в межах України, оскільки ситуація на сході країни продовжує погіршуватися.

За оцінками Агентства ООН у справах біженців, тільки за останні сім днів понад 6200 осіб мусили покинути свої житла. Станом на перше серпня понад 168 тисяч осіб перетнули кордон з Росією.

Число осіб, переміщених з Луганської та Донецької областей, різко зросла з початку червня - з 2,6 тис. осіб до 102 тисяч на початок серпня. Люди зі східної України складають 85% від загальної кількості переміщених в Україні, тоді як кількість переселенців з Криму становить 15 200 осіб.

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) спостерігає подвійне переміщення: значна кількість людей залишають зону конфлікту навколо Горлівки, Донецька і Луганська, в той самий час, коли багато людей повертаються в міста, де українська влада відновила свій контроль. За інформацією місцевої влади, понад 4 тисяч людей виїхали з Харківської області

у Слов'янськ і Краматорськ за останні сім днів. Як повідомляється, понад 20 тисяч осіб повернулися в Слов'янськ з 5 липня.

УВКБ ООН закликає владу України до створення центральної системи реєстрації внутрішньо переміщених осіб. Відсутність систематичної та уніфікованої реєстрації ускладнює координацію дій і надання допомоги. Також важливим є приготування української влади до зими. Більшість центрів проживання не придатні для холодних зимових місяців.

Зазначається, що більшість українців, які виїхали за межі своєї держави, не подають заявку на отримання статусу біженця.

За інформацією російської влади, за період з 1 січня по 1 серпня 168 677 осіб звернулися до Федеральної міграційної служби. Ця кількість включає 6347 осіб, які звернулися по статус біженця; 48914 чоловік, які звернулися з проханням про тимчасовий притулок; 59858 чоловік, які подали клопотання про тимчасову реєстрацію; 19 943 чоловік, які звернулися за дозволом на постійне проживання, і ще 5481 чоловік, які хотіли б скористатися програмою переселення співвітчизників.

Збільшилося число українців, які прибувають до Росії, користуючись умовами безвізового режиму. За інформацією російської влади, близько 730 000 українців прибуло в РФ з початку конфлікту. Більшість українців (80%) зупинилися в прикордонних районах, тоді як інші перебувають у друзів або родичів в різних частинах країни. 42286 чоловік розміщено в більш ніж 585 тимчасових центрах.

За шість місяців цього року близько 2,7 тис громадян України звернулися по міжнародний захист в країни Європейського Союзу станом на кінець червня.

Нагадаємо, за інформацією РНБО, на 1 серпня загальна кількість

громадян України, які виїхали з району проведення АТО в інші регіони, становило 62 тис. 394 людини, у тому числі майже 22 тисячі дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram