ГоловнаПолітика

Представники України, РФ та ОБСЄ домовилися з бойовиками про звільнення заручників

Чергова тристороння зустріч відбудеться наступного тижня

Тристороння переговорна контактна група з урегулювання ситуації на сході України за участю представників України, Росії й Організації безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) домовилася з представниками сепаратистів про звільнення заручників.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ОБСЄ.

Згідно з ним, 31 липня в Мінську (Білорусь) відбулася зустріч офіційних представників України, Росії і ОБСЄ з представниками сепаратистських груп зі Східної України.

Зустріч у Мінську пройшла за ініціативою Президента Петра Порошенка та на запрошення президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Учасники зустрічі обговорили ситуацію з катастрофою літака Malaysia Airlines у Донецькій області.

Сторони зазначили, що групі міжнародних спостерігачів і слідчих надано доступ до місця аварії літака.

Учасники зустрічі зобов'язалися забезпечити подальший безпечний доступ для міжнародних слідчих на місце аварії літака, допоки не завершать розслідування.

Контактна група наголосила на необхідності повністю дотримуватися цього зобов'язання.

"Крім того, учасники обговорили ситуацію із заручниками й іншими особами, затриманими у зв'язку з конфліктом. Як перший крок вони зобов'язалися негайно звільнити велику кількість осіб, позбавлених волі", - сказано в повідомленні.

Водночас контактна група висловлює впевненість, що звільнення всіх заручників та інших незаконно затриманих осіб є важливим елементом для забезпечення взаємно погодженого та сталого припинення вогню.

Також до ключових елементів зараховують створення під егідою ОБСЄ моніторингового та наглядового механізму зі спостереження за дотриманням припинення режиму вогню, а також ефективний контроль українсько-російського кордону.

Сторони домовилися, що чергова зустріч відбудеться наступного тижня.

Як повідомляло агентство, раніше контактна група за участю представників України, Росії та ОБСЄ констатувала небажання сепаратистів вести переговори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram