ГоловнаПолітика

Соболєв вважає, що "таємний план" Путіна та Меркель був придуманий в Росії

Україна не визнає анексії Криму

Соболєв вважає, що "таємний план" Путіна та Меркель був придуманий в Росії
Фото: Макс Левин

Президент Росії Володимир Путін готує Крим як розмінну монету, щоб використовувати для пояснення росіянам причин поразки на сході України.

Про це LB.ua заявив голова фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, коментуючи інформацію Independent про "таємний план" врегулювання ситуації в Україні, який нібито обговорювали Меркель і президент РФ Володимир Путін і який передбачає визнання світовою спільнотою анексії Криму.

"Це означає, що Путін програв все, що можна на сході України, і він уже шукає розмінну монету - Крим - як можливість визнати свою поразку, щоб потім громадянам РФ, обдуреним російською пропагандою, сказати: ми програли там, але виграли Крим", - заявив Соболєв.

Депутат вважає, що така інформація була спеціально запущена в ЗМІ з подачі російської сторони.

"Путін запускає таку інформацію, щоб через таємні переговори озвучити позицію Росії. Це спроба зробити гарну міну при поганій грі... Звичайно ж, ми ніколи не визнаємо анексії Криму", - підсумував Соболєв.

Таку саму позицію озвучив у коментарі LB.ua депутат від фракції "Свобода" Юрій Сиротюк.

"Україна на це (визнання анексії Криму - ред.) ніколи не піде, тому що це означає перегляд світоустрою з часів Другої світової війни. Це обернеться бумерангом до тих, хто це затіє... Консультації щодо ситуації в Україні завжди ведуться, тому що Україна - це м'ячик на полі, або поле для гри. Консультації потрібно вести, але така інформація кидається у ЗМІ свідомо", - заявив він.

Разом з тим, за словами Сиротюка, для України найприйнятніші умови переговорів - повна зачистка Донбасу від терористів, а також серйозна інформаційна кампанія для врегулювання ситуації.

Independent, посилаючись на неназвані джерела, повідомила, що лідери Німеччини та Росії мають "таємний план", який передбачає визнання анексії Криму Росією в обмін на нову угоду та "стабілізацію" кордонів України.

План нібито передбачає кілька кроків: в обмін на міжнародне визнання Криму територією Росії Москва повинна припинити фінансову та військову підтримку сепаратистів на сході України, укласти новий газовий договір за прийнятними цінами, заплатити 1 млрд доларів як компенсацію втрати Україною орендної плати за базування Чорноморського флоту в Криму і не заважати торговим відносинам України з ЄС у рамках Угоди про асоціацію та вільну торгівлю. Україна, зі свого боку, повинна відмовитися від ідеї членства в НАТО та надати Донецькій і Луганській областям ширші повноваження, пише Independent.

Представник Меркель Крістіан Віртц спростувала існування такого плану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram