ГоловнаПолітика

Україна вимагає від РФ роз'яснень через скупчення військ на кордоні

Київ скористався правом, передбаченим Віденським документом

Україна вимагає від РФ роз'яснень через скупчення військ на кордоні
Фото: korrespondent.net

Україна вимагає роз'яснень від Росії з приводу військової діяльності поблизу державного кордону з Україною.

Про це йдеться в повідомленні МЗС України.

У ньому наголошено, що Україна і РФ є учасниками Віденського документа ОБСЄ 2011 року. Розділ III цього документа надає можливість учасникам надсилати запити один одному з метою отримання роз'яснень про незвичайну військову діяльність, яка викликає занепокоєння.

"Україна вкотре скористалася своїм правом і 30 липня 2014 року надіслала Російській Федерації каналами зв'язку ОБСЄ запит із вимогою роз'яснити мету скупчення сил і засобів ЗС РФ поблизу державного кордону з нашою державою. У запиті наводяться незаперечні докази посилення протягом останнього часу російського військового угруповання", - сказано в повідомленні.

Особливу тривогу в МЗС України викликає факт проведення, починаючи із 29 липня, масштабного триденного льотно-тактичного навчання в Ростовській області і Ставропольському краї, під час якого, за інформацією міноборони РФ, заплановано бойові запуски некерованих реактивних снарядів і "відпрацювання знищення повітряного десанту умовного противника, а також надання вогневої підтримки наступальним мотострілковим і танковим підрозділам".

У запиті також констатують, що не вщухають обстріли України з території РФ, фіксують факти порушення кордону російською військовою технікою, а також безпілотними літальними апаратами, відбувається передача російською стороною озброєння і військової техніки (включно з важкою технікою, комплексами ППО, реактивними системами залпового вогню і т.д.) проросійським терористичним угрупованням, які діють у Донецькій і Луганській областях.

У зв'язку із цим Україна закликала Російську Федерацію вжити негайних заходів, аби припинити такі незаконні дії.

Відповідно до положень Віденського документа, російська сторона повинна надати відповідь на запит України протягом 48 годин, тобто орієнтовно до 23:00 1 серпня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram