ГоловнаПолітика

У Порошенка виключають введення російських миротворців у зону падіння "Боїнга"

Валерій Чалий прокоментував ініціативу Сергія Лаврова

У Порошенка виключають введення російських миротворців у зону падіння "Боїнга"
Валерий Чалый
Фото: Макс Левин

Заступник голови Адміністрації Президента Валерій Чалий заявив, що Росія за визначенням не може виконувати миротворчу функцію на Донбасі.

Коментар Чалого оприлюднено на сайті Президента. "В умовах, коли чітко доведено, що Російська Федерація забезпечує бойовиків зброєю, військовою технікою, зокрема важкою, готує і надає їм фінансову підтримку, а російські найманці та військові воюють на стороні фактично терористичних організацій, так званих "ДНР" і "ЛНР", Росія за визначенням не може виконувати миротворчу функцію, ініціювати миротворчу операцію і брати в ній участь", - зазначив він.

У середу керівник МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія запропонує Раді безпеки ООН прийняти резолюцію щодо розгортання російських миротворців у зоні падіння малайзійського "Боїнга".

Чалий заявив, що в Україні немає конфлікту, який з точки зору міжнародного права може розглядатися як такий, що передбачає залучення миротворців, тим паче російських. Протидія "російських миротворців" російським же найманцям була б дивною, зазначив він.

"Українська сторона забезпечила припинення вогню в радіусі 20 км навколо місця падіння літака, чітко дотримується цього зобов'язання і закликає Росію вплинути на контрольованих нею бойовиків, щоб вони також припинили вогонь у 20-кілометровому радіусі. Водночас саме на місці падіння збитого малайзійського літака обладнано бойові позиції терористів, стягнуто велику кількість важкої артилерії, місцевість навколо заміновано", - заявив Чалий.

На його думку, терористичні дії бойовиків необхідно негайно зупинити, а моніторинг припинення вогню в цій зоні повинен здійснюватися під контролем спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, з відповідним забезпечення БПЛА, камерами спостереження, інспекторами.

Чалий нагадав, що завтра Верховна Рада України голосуватиме за ратифікацію угоди з Австралією щодо забезпечення роботи цивільної поліцейської місії. Саме такий підхід до міжнародного розслідування відповідає прийнятій РБ ООН резолюції 2166, якої Україна чітко дотримується, додав він.

"У нинішніх умовах цілком логічним для забезпечення міжнародного розслідування було б провести спеціальну операцію і звільнити територію падіння літака від бойовиків. Єдина причина невикористання такого сценарію - не дати бойовикам і тим, хто за ними стоїть, знищити докази міжнародного злочину тероризму", - підсумував Чалий.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко уповноважив робочу групу провести консультації 31 липня у Мінську щодо забезпечення допуску міжнародних експертів на місце падіння літака "Малайзійських авіаліній".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram