ГоловнаПолітика

МВС пропонує відбирати майно у сепаратистів

Арсен Аваков пропонує жорсткі методи боротьби за цілісність України

МВС пропонує відбирати майно у сепаратистів
Фото: news.online.ua

Урядовий Комітет із застосування санкцій до осіб, які підтримують та фінансують тероризм, готує зміни до законодавства, які передбачають конфіскацію майна таких осіб.

Про це написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у "Фейсбуці", зазначивши, що за дорученням прем'єра Арсенія Яценюка він разом з міністром юстиції Павлом Петренком провів перше засідання комітету.

За словами Авакова, МВС пропонує, щоб Комітет займався питаннями про санкції не тільки стосовно тих, хто спонсорував тероризм, а й тих, хто спонсорував сепаратизм в Україні.

МВС пропонує розглянути такі види санкцій проти українських та іноземних громадян, які спонсорують тероризм та сепаратизм:

  • Арешт, а після набрання чинності рішення суду - конфіскація майна та грошових коштів фізичних і юридичних осіб спонсорів тероризму у рамках кримінального провадження за статтями 109, 110, 258, 260 Кримінального кодексу. З цією метою МВС підготувало законопроект про доповнення статей 109, 110, 258 та 260 Кримінального Кодексу. При цьому робота з арешту майна проводиметься як в Україні, так і за її межами.
  • Оголошення у міжнародний розшук українських та іноземних громадян, які вчинили злочини проти України, і надання таким чином іноземним громадянам-спонсорам тероризму статусу "персони нон-грата" у країнах цивілізованого світу.
  • Безумовне притягнення до кримінальної відповідальності всіх посадових осіб органів державної влади та депутатів рад усіх рівнів, причетних до спроби розколу України і спонсорування таких дій.
  • Посилення покарання за злочини, пов'язані з тероризмом, посяганням на територіальну цілісність України та національну безпеку України.

Також МВС пропонує доповнити статті Кримінального кодексу, що карають за злочини, пов'язані з тероризмом, посяганням на територіальну цілісність та національну безпеку України, диверсіями, державною зрадою і шпигунством, таким видом покарання, як конфіскація майна та грошових коштів.

Конфіскацію майна та грошових коштів пропонується внести у наступні статті Кримінального кодексу: ст. 109 КК - Дії спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу і повалення державної влади; ст. 110 КК Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; ст. 111 КК Державна зрада; ст. 113. КК Диверсія; ст. 114. КК Шпигунство; ст. 258 КК Тероризм; ст. 258 -1 КК Залучення до вчинення терористичного акту; ст. 258-2 КК Публічні заклики до вчинення терористичного акту; ст. 258-3. КК Створення терористичної групи чи терористичної організації; ст. 258-4 КК Пособництво у скоєнні терористичного акту; ст. 260. КК Створення незаконних збройних формувань; ст. 261. КК Напад на об'єкти на яких є предмети що становлять підвищену небезпеку для оточуючих - хімічні, радіоактивні, біологічні чи вибухові речовини.

Аваков також перерахував групи осіб, які повинні нести кримінальну відповідальність і підпадати під дії санкцій у разі винесення обвинувачувального вироку суду, що набрав чинності:

  • Посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також депутати місцевих рад і депутати Верховної Ради, які закликали до розколу України, які сприяли організації так званого "референдуму" 16 травня, а також сприяють терористичним і сепаратистським акціям на всій території України;
  • Всі "міністри" та інші посадові особи "ЛНР" та "ДНР", які займають свої "пости" починаючи з 06.04.2014 року;
  • Керівники та члени незаконних збройних формувань, що діють проти інтересів України;
  • Всі депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, які голосували за від'єднання Криму від України, а також посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування АРК, які брали активну участь в організації та проведенні "референдуму" про відділення Криму від України;
  • Представники ЗМІ (як українські, так і зарубіжні) - які закликають до сепаратизму, організації терористичних актів та збройного протистояння проти законної української влади;
  • Посадові особи (зокрема, депутати всіх рівнів) Російської Федерації та інших держав, які закликають до війни з Україною і порушення її територіальної цілісності;
  • Українські та зарубіжні фізичні та юридичні особи, які спонсорують тероризм і сепаратизм на території України.

У п'ятницю ці пропозиції подадуть прем'єру, а у середу - винесуть на розгляд Кабміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram