ГоловнаПолітика

Рада провалила законопроект про ГТС, Турчинов анонсував офіційну заяву Яценюка

Парламент пішов на перерву для консультацій

Рада провалила законопроект про ГТС, Турчинов анонсував офіційну заяву Яценюка
Фото: Макс Левин

Верховна Рада провалила голосування у другому читанні за законопроект, який дозволяє передавати газотранспортну систему в оренду. Його підтримали лише фракція "Батьківщина" та деякі позафракційні депутати, у результаті чого документ набрав 94 голоси при 226 мінімально необхідних.

Після цього в Раді було оголошено перерву на прохання прем'єра Арсенія Яценюка для консультацій з лідерами фракцій.

Спікер Олександр Турчинов заявив, що після перерви Кабмін виступить з якоюсь офіційною заявою.

Нагадаємо, що схожа ситуація була 4 липня, коли цей та кілька інших законопроектів уряду були підтримані парламентом з великими труднощами. Тоді прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував коаліції у Верховній Раді розпочати процес переформатування складу Кабміну.

Законопроект №4116а, який не змогли ухвалити у Раді, передбачає, що магістральні газопроводи та підземні сховища України дозволяють здавати в оренду, але без права їх відчуження.

Відповідно до законопроекту, передача ГТС в оренду може здійснюватися виключно з метою виконання взятих Україною зобов'язань, відповідно до закону "Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства" з урахуванням принципів дотримання економічної безпеки держави.

При цьому функції оператора ГТС або ПСГ можуть бути закріплені за підприємством, засновником і власником не менш ніж 51% корпоративних прав якого може виступити виключно держава, державне підприємство, а інші корпоративні права належать юрособам, які є власністю і контролюються резидентами країн Європейського Союзу, США чи Європейського енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу.

Рада, таким чином, має намір реформувати систему управління ГТС згідно з вимогами європейського законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram