ГоловнаПолітика

У четвер запустять механізм саморозпуску Ради, - ЗМІ

Усі депутати від "УДАРу" збираються написати заяви про вихід з парламентської коаліції

У четвер запустять механізм саморозпуску Ради, - ЗМІ
Фото: Макс Левин

У кулуарах Верховної Ради наполегливо обговорюють запуск механізму дострокового розпуску парламенту - годиною Ч називають четвер, 24 липня.

Згідно з інформацією, якою володіє видання "Новое время", депутати з фракції "УДАР" завтра, 24 липня, всі до одного збираються написати заяви про вихід з парламентської коаліції. Разом з ними це готуються зробити й інші представники більшості, насамперед - фракція ВО "Свобода".

Націоналісти майже готові поставити підписи під такими заявами. Наразі узгоджується ряд питань, які їх турбують.

"Ми готові до розпуску Ради, але хочемо розуміти, яким буде механізм перевиборів, який закон буде регулювати дострокові вибори", - прокоментував "НВ" позицію "Свободи" депутат Ігор Кривецький.

Підтримають вихід з коаліції і у фракції "Батьківщини". За даними видання, до цього кроку готові близько 10 осіб, які орієнтовані на президента Петра Порошенка. Серед них називають Ігоря Гриніва, який керував кампанією нинішнього Глави держави на президентських виборах, Ксенію Ляпіну, Володимира Ар'єва, Миколу Мартиненка і Давида Жванію.

Але на них, за даними видання, президентська адміністрація зупинятися не збирається. Так, глава АП Борис Ложкін активно вмовляє поставити підписи під заявами й інших членів коаліції, які ще не прийняли остаточного рішення йти на вибори.

Працюють і з позафракційними депутатами, з якими Ложкін, за даними видання, зустрічався вчора.

Ще однією суттєвою групою підтримки, на яку розраховують в АП, повинен стати Віталій Хомутинник і його об'єднання депутатів "Економічний розвиток". За неофіційною інформацією, ця група орієнтована на олігарха Ігоря Коломойського, з яким, як стверджують співрозмовники "НВ" з команди Порошенка, досягнуто попередньої згоди на перезавантаження парламенту.

Що обіцяє команда Порошенка взамін, поки що невідомо. За деякими даними, мова йшла у тому числі про пости голів обласних адміністрацій, зокрема - збереження Ігоря Палиці в Одеській області та заміну Сергія Тарути на людину більш лояльну стосовно власника ПриватБанку.

Примітно, що дата 24 липня обрана для запуску механізму перезавантаження парламенту не випадково.

Команда Порошенка вирішила дати можливість Президентові, витримавши 30-денний термін, що необхідний для розпуску парламенту після розпаду коаліції, оголосити про розпуск Ради 24 серпня – у День Незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram