ГоловнаПолітика

Петренко: скасування закону про люстрацію суддів стане кроком до старої судової системи

Міністр юстиції не підтримує звернення 76 нардепів у КС

Петренко: скасування закону про люстрацію суддів стане кроком до старої судової системи
Фото: comments.ua

Міністр юстиції Павло Петренко сподівається, що Конституційний Суд не задовольнить звернення 76 нардепів щодо неконституційності закону про люстрацію суддів, оскільки скасування закону негативно вплине на судову систему.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі LB.ua.

"Конституційний Суд ще не ухвалював рішення із цього приводу. Але дійсно, 76 народних депутатів - переважно від КПУ, ПР і групи "За мир і стабільність" - подали таке звернення. Звичайно, ми розуміємо, що це їхнє конституційне право. Але якщо закон буде скасовано, то фактично відбудеться згортання будь-якого питання про перевірку і люстрацію суддів, які виносили політичні рішення, і повернення до старого складу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії", - зазначив міністр.

За словами Петренка, Міністерство юстиції однозначно не підтримує цього звернення: "Це крок назад, причому серйозний - до попередньої судової системи".

Коментуючи зауваження депутатів, які подали звернення, бо вважають створену тимчасову слідчу комісію незаконною і не підконтрольною жодному держоргану, міністр відповів:

"Я вважаю, що це абсолютно безпідставне твердження. Тому що закон, який ухвалили в парламенті, пройшов неодноразову експертну оцінку Ради Європи. Я скеровував його туди і перед першим, і перед другим читанням. Експерти Ради Європи дали позитивну оцінку закону".

"Звичайно, цей закон не містить тих положень, які пропонували ще в першій редакції - провести повну переатестацію судового корпусу. На жаль, депутати виключили це положення. Навіть ті положення закону, які залишилися: з приводу часткової перевірки суддів і політичних переслідувань наших громадян під час революції - теж прибрали. Я категорично не підтримую це конституційне звернення і сподіваюся, що КС його не задовольнить", - резюмував Петренко.

Нагадаємо, 8 квітня народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект №4378-1 "Про відновлення довіри до судової системи України". Однак як стало відомо LB.ua, 14 травня 76 народних депутатів (від фракцій КПУ, ПР, депутатської групи "За мир і стабільність" і позафракційних) подали до Конституційного Суду звернення, в якому вони просять визнати закон неконституційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram