ГоловнаПолітика

"Регіонали" і комуністи оскаржили конституційність закону про люстрацію суддів (ДОКУМЕНТ)

Депутати з опозиції вважають незаконною створення ТСК для перевірки суддів

До LB.ua від джерела у владі потрапив текст звернення 76 депутатів Верховної Ради до Конституційного Суду, в якому вони просять визнати неконституційним закон "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", відомий як закон про люстрацію суддів.

Верховна Рада ухвалила його 8 квітня цього року. Документ передбачає низку підстав, за наявності яких суддів слід перевірити. Повноваження з проведення перевірки надають тимчасовій слідчій комісії, що складається з представників Верховного Суду, Верховної Ради та урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики.

76 депутатів, які звернулися до КС у травні цього року, вважають, що закон не відповідає Конституції.

"По-перше, фактично створюється надзвичайний орган, який нікому не підпорядковується і перебирає на себе повноваження Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Згідно з Конституцією України і законами України, тільки Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів України наділені повноваженнями здійснювати дисциплінарне провадження щодо суддів, зокрема розглядати питання про порушення суддею присяги", - йдеться в документі.

Окрім того, є претензії до кількох інших норм закону і до самої процедури ухвалення законопроекту в парламенті.

Підписантами звернення є депутати Партії регіонів, Компартії, групи "За мир і стабільність", позафракційні. Серед них, наприклад, Ельбрус Тедеєв, Дмитро Добкін, Тетяна Бахтєєва, Сергій Ківалов, Михайло Чечетов, Юрій Воропаєв, Володимир Олійник, Микола Левченко, Петро Симоненко, Адам Мартинюк.

Нагадаємо, міністр юстиції Павло Петренко заявляв, що навіть після ухвалення закону про відновлення довіри до судової влади тотальної люстрації суддів не буде - інакше система зупиниться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram