ГоловнаПолітика

Катастрофа малайзійського "Боїнга" - наслідок путінської дестабілізації України, - Гельсінська комісія

Комісія вимагає безперешкодного доступу до місця аварії

Катастрофа малайзійського "Боїнга" - наслідок путінської дестабілізації України, - Гельсінська комісія
Архив
Фото: ЕРА/UPG

Гельсінська комісія США вважає, що катастрофа малайзійського "Боїнга-777" є "наслідком путінської дестабілізації України", яка розпочалася ще з захоплення Криму. Про це повідомляє "Голос Америки", посилаючись на звернення, оприлюднене на сайті цієї організації, яка ще має назву Комісія з безпеки і співробітництва в Європі.

У зверненні сказано, що Гельсінська комісія вимагає безперешкодного доступу до місця аварії малайзійського "Боїнга-777" для проведення незалежного міжнародного розслідування. Голова Гельсінської комісії сенатор Бен Кардін зазначив, що "винних мають притягнути до відповідальності". Він закликав об'єднати "міжнародні зусилля в розслідуванні причин і винуватців трагедії".

"Особливо, я вітаю зусилля і мужність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка прибула на місце аварії. І велике розчарування відчув, коли дізнався, що вони мусили відійти назад через якихось 75 хвилин через агресію з боку підтримуваних Москвою сепаратистів", - зазначив він.

За словами сенатора, авіакатастрофа малайзійського "Боїнга" є наслідком російської агресії в Україні, яка розпочалася ще з захоплення Криму, - це "наслідок путінської дестабілізації України".

Гельсінська комісія висловила також стурбованість, що сепаратисти можуть приховати досить багато деталей катастрофи, необхідних для проведення розслідування, оскільки контролюють територію, де впав літак. Нагадаємо, 17 липня о 16.20 в небі над Донецькою областю підтримувані Росією терористи збили літак Boeing-777, який виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. Літак збили із зенітно-ракетного комплексу "Бук". На борту літака перебувало 298 осіб, у тому числі 15 членів екіпажу.

В уряді України заявили, що терористи за підтримки Росії намагаються знищити докази причетності до збитого в Донецькій області літака "Малайзійських авіаліній". Як заявили в Кабміні, керовані Росією терористи не дозволяють компетентним органам України почати розслідування і відмовляються допустити міжнародне співтовариство та представників іноземних урядів на місце падіння літака.

Уряд звернувся до міжнародного співтовариства і закликав зобов'язати Росію відкликати своїх терористів і дати можливість українським і міжнародним експертам провести всебічне розслідування обставин трагедії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram