ГоловнаПолітика

Україна направила Росії ноту протесту через недопуск консула до льотчиці Савченко

У МЗС закликають світову громадськість чинити тиск на РФ

Україна направила Росії ноту протесту через недопуск консула до льотчиці Савченко

Міністерство закордонних справ України направило МЗС Росії вербальну ноту протесту у зв'язку з недопуском консула до льотчиці Надії Савченко.

"Міністерство закордонних справ України направило вербальну ноту зовнішньополітичному відомству Росії, в якій вказало на грубе порушення Російською Федерацією універсальних норм міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини, міжнародно-правових зобов'язань відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року і положень Консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією від 1994 року", - йдеться у повідомленні прес-служби МЗС України.

Як наголошується, МЗС України вимагає від російської сторони невідкладно допустити українського консула до Надії Савченко.

"Закликаємо міжнародне співтовариство засудити систематичні протиправні дії Росії, спрямовані на порушення прав і свобод громадян України, а також посилити тиск на російську владу з метою безумовного звільнення і невідкладного повернення на Батьківщину Надії Савченко та інших громадян нашої держави, які незаконно перебувають на території РФ", - додали в прес-службі.

Нагадаємо, Савченко брала участь у боях у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до сепаратистів під містом Щастя Луганської області. 20 червня в інтернеті з'явилося відео допиту Савченко терористами.

8 липня з'явилася інформація, що Савченко перебуває в СІЗО Воронежа. Їй пред'явили звинувачення в пособництві вбивству журналістів ВДТРК під Луганськом. До Савченко вже кілька днів не пускають консула.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram