ГоловнаПолітика

Бойовики намагалися вивезти до РФ дітей-сиріт з Мар'їнки

Документи про вивезення дітей має право підписати тільки губернатор Сергій Тарута

Бойовики намагалися вивезти до РФ дітей-сиріт з Мар'їнки
Архив
Фото: obozrevatel.com

У Донецькій області від керівника інтернату міста Мар'їнка представники ДНР вимагали підписати документи для вивезення дітей до Росії. Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Сьогодні вночі від керівника інтернату м. Мар'їнка вимагали, щоб він написав відповідні документи для того, щоб вивезти дітей в Російську Федерацію", - сказала вона в ефірі телеканалу "112", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На щастя, питання нині не вирішено завдяки абсолютно правильній позиції голови обласної державної адміністрації Сергія Тарути. Він видав розпорядження про те, що документи про вивезення дітей має право підписувати тільки він. Зрозуміло, що до нього вночі не зайдуть з проханням підписати ці документи", - пояснила омбудсмен.

Лутковська також відзначила громадянську позицію нотаріусів, які продовжують працювати в зоні конфлікту. "Вони відмовляються підписувати або засвідчувати будь-які документи щодо вивезення дітей", - сказала вона.

При цьому омбудсмен заявила, що "ситуація дуже складна і вимагає рішучих дій, щоб вивезти дітей, які опинилися в зоні конфлікту, (в Україні - ред.)".

Тим часом, за інформацією інтернет-видання "Новости Донбасса", в п'ятницю вдень до школи-інтернату міста Мар'їнка приходили озброєні люди, які вивезли директора та його заступника. До вечора їх повернули в інтернат.

Разом з тим, в ніч проти суботи озброєні люди знову приїхали в інтернат і спробували насильно вивезти 54 дитини в невідомому напрямку. "Директору вдалося переконати вивезти дітей в донецьку школу-інтернат для дітей сиріт. Там вже було 94 дитини, яких також хочуть вивезти в РФ", - пишуть "Новости Донбасса".

Нагадаємо, 12 червня група дітей з м.Сніжне, які прямували на оздоровлення в Дніпропетровську область, була перехоплена озброєними людьми з ДНР.

Згодом автобус з дітьми перетнув кордон з РФ через контрольований сепаратистами КПП "Довжанський" (Луганська обл.). Діти були без необхідних для перетину кордону документів. Увечері 13 червня генконсул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко повідомив, що діти-сироти автобусом виїхали з табору "Донецький" в Україну і через кілька годин повинні досягти пункту призначення.

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію негайно повернути в Україну дітей,викрадених терористами зі Сніжного, яких вивезли до Донецька Ростовської області РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram