ГоловнаПолітика

Amnesty International закликає розслідувати викрадення людей і застосування тортур на сході України

Точної кількості викрадень людей немає

Amnesty International закликає розслідувати викрадення людей і застосування тортур на сході України

Amnesty International зібрала факти, що свідчать про жорстоке побиття і тортури, які за останні три місяці застосовувалися на східній Україні щодо активістів, демонстрантів і журналістів. Про це LB.ua повідомили в організації за результатами дослідницької місії на південному сході України і в Києві.

"Значна кількість викрадань вчиняються збройними сепаратистами, при цьому жертви часто піддаються жахливим побиттям і катуванням. Окрім того, є факти, які свідчать про порушення з боку прокиївських сил, проте таких менше", - заявила директор українського представництва Amnesty International Тетяна Мазур.

Хоча точні і достовірні дані про викрадення відсутні, Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що в період з квітня по червень 2014 року зафіксовано близько 500 випадків. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні за останні три місяці зафіксувала 222 випадки викрадень.

Окрім того, члени місії Amnesty International зустрілися з різними групами самодопомоги, які збирають дані про кількість викрадень. Дослідницька група надала список з понад 100 цивільних осіб, які були в полоні. Більшість випадків включають застосування тортур.

Amnesty International закликає уряд України створити єдиний реєстр, який би регулярно оновлювався і в якому фіксувалися б випадки викрадень, а також провести ретельне і неупереджене розслідувати кожного твердження про застосування сили, жорстокого поводження і тортур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram