ГоловнаПолітика

Порошенко впевнений, що газові переговори будуть успішними

Президент переконаний, що Україна переможе у переговорах

Порошенко впевнений, що газові переговори будуть успішними
Фото: EPA/UPG

Президент України Петро Порошенко впевнений, що газові переговори з Росією ґрунтуватимуться на ринкових, а не політичних засадах і будуть успішними.

Про це він сказав під час зустрічі з громадськими реформаторськими рухами, пише УНІАН.

"Уперше ми дуже розумно почали газові переговори з Росією - до 29 грудня. Це нам дає впевненість у тому, що ми переможемо", - сказав Порошенко.

Він наголосив, що не хоче продовження практики, коли над питаннями енергетики в країні працювали дві людини - президент і прем'єр-міністр.

"Я дуже сподіваюся, що це закінчиться і нам вдасться запровадити суто ринкову модель, яка зможе безболісно функціонувати. Якщо не буде мотивації у вищих посадових осіб держави збільшувати енергоспоживання і зменшувати енергоефективність. Якщо не буде такого, що від кожного кубометра газу був "відкат", - сказав Президент.

Він також зазначив, що досі був конфлікт інтересів у розробці програми енергоефективності країни. Президент вважає, що коли Україна диверсифікує енергопостачання та сформує чіткий механізм підвищення енергоефективності держави, це зробить газовий ринок абсолютно прозорим.

Нагадаємо, 16 червня російський монополіст "Газпром" припинив постачати газ Україні і запровадив режим передоплати постачань палива.

Окрім того, Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ зі збереженням чинного контракту та про стягнення 6 млрд дол. переплати за попередні періоди. Позовна вимога російської сторони – стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд дол.

Переговори про врегулювання ціни на газ між "Нафтогазом" і "Газпромом" тривали з початку червня і закінчилися нічим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram