ГоловнаПолітика

Більдт: вторгнення в Україну стане для Росії кінцем

За словами голови МЗС Швеції, РФ стає непередбачуваною

Більдт: вторгнення в Україну стане для Росії кінцем
Фото: sverigesradio.se

Голова МЗС Швеції Карл Більд заявив, що позиція Заходу з приводу окупації Росією Криму та її подальших спроб чинити агресію проти України повинна бути єдиною, потужною та жорсткою.

"Вкрай важливо, щоб ми твердо протистояли російській окупації Криму. Якщо ми продемонструємо нерішучість, таке може повторитися в майбутньому", - сказав Більдт, виступаючи 8 липня в Атлантичній раді у Вашингтоні, повідомляє "Укрінформ".

Міністр наголосив, що анексія Криму підриває фундаментальні принципи європейської безпеки і світового порядку в цілому. Водночас він звернув увагу на інші сигнали, які свідчать про апетити Москви у Східній Україні. Більдт переконаний: спроби російського керівництва вторгнутися в Україну "стануть кінцем для РФ" у тому вигляді, в якому вона зараз існує.

"Росія стає непередбачуваною, і це дуже тривожно не тільки в контексті безпеки, а й з погляду бізнесу, що матиме довготривалий ефект", - наголосив політик.

"Єдність Заходу - це фундамент для того, щоб робити внесок у стабільність України. Це найважливіша річ", - зазначив він.

Обговорюючи питання економічних санкцій проти Росії як інструменту впливу на політику Кремля, Більдт висловив думку, що вони стають найбільш ефективними, коли ними погрожують або йдеться про можливість їх скасування. Водночас швидке застосування широких обмежувальних заходів проти Росії призвело б до колапсу її економіки, яке спричинило б падіння економіки інших країн регіону, насамперед України.

Утім, за словами шведського міністра, РФ уже зазнала економічного удару, насамперед тому, що міжнародна спільнота не розуміє політики Путіна, як наслідок, відбувається відтік інвестиційного капіталу з країни.

Нагадаємо, в МЗС Великобританії заявили, що Європейська рада може ввести додаткові санкції проти Росії 16 липня, якщо ця країна не припинить постачання зброї і не зупинить потік бойовиків на схід України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram