ГоловнаПолітика

Колесніков: мир запанує, коли регіонами дадуть 90% повноважень

100% прибуткового податку і 50% податку на прибуток повинні залишатися на місцях, вважає він

Колесніков: мир запанує, коли регіонами дадуть 90% повноважень
Фото: ipress.ua

Секретар президії політради Партії регіонів, народний депутат Борис Колесніков вважає, що ситуацію на сході країни можна стабілізувати, передавши більше повноважень регіонам.

Колесніков, як повідомляє РБК-Україна, упевнений, що пропоновані сьогодні президентом зміни до Конституції не допоможуть домогтися миру. "Нову Конституцію треба ухвалювати в першому читанні, максимум за тиждень. Але проект треба змінювати. Конституцію не можна ухвалити в тому вигляді, в якому вона є зараз", - зазначив політик.

На думку Колеснікова, у запропонованому Петром Порошенком проекті Конституції не вистачає механізмів децентралізації. "Мир запанує в країні, коли регіони отримають до 90% повноважень, тому що все життя відбувається в містах і селах", - упевнений голова ПР.

У свою чергу Партія регіонів, за словами Колеснікова, скерувала свої пропозиції Конституційній групі. Зокрема, "регіонали" наполягають на прямих виборах губернаторів.

Крім того, політик вважає, що міжбюджетні відносини повинні бути чітко структуровані. "100% прибуткового податку і щонайменше 50% податку на прибуток має залишатися на місцях. Ці зміни можна винести в окремий Бюджетний кодекс", - запропонував Колесніков.

Водночас Колесніков вважає, що влада має домогтися миру на сході не ціною війни, а ціною переговорів. "Які можуть бути операції всередині густонаселених міст сходу? Донецька область займала друге місце за щільністю населення в Радянському Союзі, густо населена ця територія і зараз. Тільки в Донецьку живе мільйон осіб. Тому якщо військові дії продовжаться в регіоні і далі, то переможця не буде, там будуть тільки загиблі та переможені. Тож влада повинна шукати інструменти, як прийти до мирної ситуації", - вважає Колесніков.

"Ми бачимо так: спочатку мирна ситуація. Потім як гарантія мирної ситуації - це децентралізація з високим ступенем місцевого самоврядування та зміни Конституції. Потім уже можна переходити до інших питань порядку денного. Але, перш за все, мир", - зазначив нардеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram