ГоловнаПолітика

Обама очікує від Росії, що та припинить підтримувати бойовиків

Президент США поважає право України на АТО

Обама очікує від Росії, що та припинить підтримувати бойовиків
Фото: www.guardian.co.uk

Президент США Барак Обама в розмові зі своїм французьким колегою Франсуа Олландом у понеділок зажадав від Росії кроків для деескалації ситуації на сході України.

"Лідери погодилися, що їх уподобанням залишається двостороннє припинення вогню, повністю підтримане Росією, і мирне вирішення конфлікту, включно зі звільненням усіх заручників", - йдеться в заяві Білого дому. Водночас Обама й Олланд знову звинуватили Путіна в підтримці сепаратистів на сході України і закликали тиснути на них, щоб ті погодилися на переговори з Києвом.

Президент США також повідомив, що поважає право Україна на антитерористичну операцію.

"За відсутності будь-яких значущих зусиль із боку сепаратистів для участі в переговорах і дотримання припинення вогню президент (Обама) зазначив, що ми поважаємо відповідальність українського уряду за підтримання громадського порядку в країні і захист населення", - йдеться в заяві Білого дому.

"Лідери також погодилися, що відповідальність Росії полягає у припиненні дій дестабілізації - наприклад, у тому, щоб більше не дозволяти і не допомагати транзиту зброї і бойовиків через кордон, припинити нарощування власних військових сил біля кордону і призупинити пряму і непряму підтримку сепаратистів, які обрали шлях насильства", - йдеться в повідомленні.

"Президенти вирішили, що США і Європа повинні зробити подальші скоординовані кроки, щоб змусити Росію заплатити ціну, якщо вона не вживе негайних заходів для деескалації", - підсумували в Білому домі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram