ГоловнаПолітика

Проти приватної компанії порушили справу через відмову повертати вертольоти армії

У разі форс-мажору "Українські вертольоти" мали повернути 16 гелікоптерів

Проти приватної компанії порушили справу через відмову повертати вертольоти армії
Фото: http://www.ukrcopter.com

Військова прокуратура розслідує факт неповернення Міністерству оборони 16 вертольотів, які перебувають в оренді у приватної компанії "Українські вертольоти".

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Центрального регіону України з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері.

Як наголошено в повідомленні, встановлено, що військова частина А0105 і ВАТ "Авіакомпанія "Українські вертольоти" 18 червня 2003 року уклали договір оренди 16 вертольотів Мі-8. Надалі до цього договору укладено 8 додаткових угод, якими пролонговано його дію. Зокрема, додатковою угодою №9 від 8 жовтня 2013 року термін оренди продовжено до кінця 2021 року.

При цьому, як зазначають у прокуратурі, договором передбачено повернення вертольотів у разі настання форс-мажорних обставин. Потреба Збройних сил України у зазначених вертольотах виникла у зв'язку з проведенням на території Донецької та Луганської областей антитерористичної операції, до якої залучено ЗС України.

"На підставі доручення військова частина 11 березня 2014 року направила ПАТ "Авіакомпанія "Українські вертольоти" лист про повернення вертольотів, однак у цьому зазначене товариство відмовило", - наголошено в повідомленні.

У зв'язку із цим прокуратура Центрального регіону України з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері внесла у Єдиний реєстр досудових розслідувань відомості за фактом перешкоджання законній діяльності Збройних сил України в особливий період з боку посадових осіб ПАТ "Авіакомпанія "Українські вертольоти" за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України (Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період, що карається позбавленням волі на термін від п'яти до восьми років). Розпочато досудове розслідування.

Нагадаємо, 11 червня уповноважений з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол виступила за достроковий розрив контракту Міноборони та МВС із компанією "Українські вертольоти" про оренду 26 вертольотів для повернення їх силовим структурам.

За її інформацією, 2003 року Міноборони уклало із цією компанією договір про оренду 16 вертольотів міністерства за символічну плату, крім того, ще 10 вертольотів компанія орендувала в МВС. За інформацією Чорновол, сили АТО мають лише 10 вертольотів.

У відповідь на цю заяву авіакомпанія "Українські вертольоти" оприлюднила прес-реліз, в якому заявила, що форс-мажорні обставини для дострокового повернення вертольотів не настали.

Приватне акціонерне товариство "Авіакомпанія "Українські вертольоти" має статус офіційного перевізника Організації Об'єднаних Націй, а також статут акредитованого перевізника Всесвітньої продовольчої програми ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста. Авіапарк компанії налічує 28 вертольотів Мі-8МТВ-1.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram