ГоловнаПолітика

Україна відзначає 18 річницю Конституції

26 червня президент Петро Порошенко вніс до Ради свій проект конституційних змін

Україна відзначає 18 річницю Конституції
Фото: pravo.ru

Україна відзначає 18 річницю ухвалення Конституції, першу редакцію якої затвердили 28 червня 1996 року.

Конституційний процес в стінах Верховної Ради розпочався 20 березня 1996 року, коли на спеціальному засіданні парламенту розглядався проект Конституції.

2 квітня цей документ внесли до порядку денного засідання Ради і після 2 місяців доопрацювання 4 червня ухвалили в першому читанні.

На доопрацюванні до другого читання врахували близько 6 тис. поправок до цього документа, однак 26 червня парламентський процес ухвалення Основного закону опинився під загрозою: президент Леонід Кучма видав указ про проведення 25 вересня всеукраїнського референдуму для прийняття Конституції.

У свою чергу парламент 27 червня вирішив розглядати проект Основного закону на одному засіданні без перерв. Після бурхливих дискусій за підсумками безперервної 24-годинної роботи Раді вдалося узгодити всі положення документа.

О 9:18 28 червня 315 голосами "за" Конституцію прийняли і ввели в дію.

Однак, менш ніж через 10 років політики взялися переписувати Основний закон, і знову навколо цього процесу розгорнулися неабиякі баталії.

Процес змін ініціювали ще в 2003 році, проте в активну фазу перейшли в другій половині 2004 року, що тісно пов'язано з подіями, які супроводжували вибори президента, згодом відомими як Помаранчева революція.

Власне внесення змін до Конституції в грудні 2004 року з ослабленням влади президента і переходом до парламентсько-президентської форми правління стало тією умовою, за якої Кучма погодився на проведення повторного другого туру виборів голови держави.

За підсумками повторного голосування президентом став Віктор Ющенко, однак внаслідок ухвалених змін з 1 січня 2006 року його повноваження істотно скоротилися, що стало одним із джерел його тривалих конфліктів з прем'єр-міністрами, зокрема, з Юлією Тимошенко.

Ющенко намагався запустити новий процес внесення змін до Конституції, але його плани так і залишилися нереалізованими.

Обраний у 2010 році президентом Віктор Янукович також намагався переписати Основний закон, але обрав вельми сумнівний шлях: замість тривалого конституційного процесу рішенням Конституційного Суду від 1 жовтня 2010 року визнано неконституційними зміни, ухвалені в грудні 2004 року. Таким чином повернуто дію Конституції в редакції 1996 року.

Однак правомірність такого рішення КС неодноразово ставилася під сумнів, і в лютому 2014-го під тиском Євромайдану, вітчизняних та іноземних політиків Янукович погодився на відновлення дії редакції Конституції 2004 року.

21 лютого Рада проголосувала за відповідне рішення.

Проте Януковича усунули від влади, він втік з країни, а в Україні провели позачергові вибори президента.

І 26 червня вже новий президент Петро Порошенко вніс до Ради свій проект конституційних змін, який передбачає ліквідацію місцевих адміністрацій, перерозподіл частини повноважень між парламентом і президентом, а також низку інших нововведень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram