ГоловнаПолітика

Тимошенко закликала Порошенка до більш рішучих дій на Донбасі

Екс-прем'єр хоче введення воєнного стану в регіоні

Тимошенко закликала Порошенка до більш рішучих дій на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Мирна ініціатива України про припинення АТО на сході виявилася односторонньою, оскільки Росія цей план так і не підтримала, вважає лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Про це вона заявила на брифінгу після відвідування в госпіталі поранених під час АТО військових.

Тимошенко зазначила, що президент повинен перейти до плану більш рішучих дій і ввести військовий стан у частині Донецької та Луганської областей, якщо до 22 години - завершення відведеного терміну - Росія не залишить територію України.

За її словами, за цей тиждень наша країна зазнала важких втрат: 23 українські силовики загинули, безліч поранених, триста мирних громадян взяті в заручники, а Росія використовувала цей тиждень "для суттєвого посилення свого військового контингенту в Україні і додатково завела важку бронетехніку".

"Сьогодні закінчується той термін, який було виділено на проведення цих мирних ініціатив, і сьогодні цілком зрозуміло, що РФ ці мирні ініціативи не підтримала, не приступила до них, не скористалася цим шансом. Ще до 22.00 є час, і ми будемо сподіватися, що Росія залишить територію України, дасть нам мир, дасть нам спокій. Але водночас, якщо цього не відбудеться, нам треба діяти рішуче", - підкреслила Юлія Тимошенко.

"Я переконана, що після завершення мирної односторонньої ініціативи України потрібно запроваджувати на частині території Донецької та Луганської областей військовий стан", - підкреслила вона. За словами Юлії Тимошенко, в разі внесення президентом такої пропозиції в парламент, партія "Батьківщина" та її фракція одностайно підтримають цю ініціативу.

"Я абсолютно поділяю висловлювання президента України про те, що треба не місяцями вести наші військові операції, а закінчити їх за дві години, і саме цього чекає вся країна. Росія не підтримала мирні ініціативи України. За цей тиждень вона посилила атаку на Україну, але я впевнена, що Україна сильна і може з цим впоратися. Мир - безцінна річ, але мир треба завойовувати, а не виторговувати", - зазначила вона.

Тимошенко відвідала в госпіталі поранених військових і передала керівництву військового госпіталю придбане обладнання.

Нагадаємо, 20 червня Порошенко віддав наказ про припинення вогню на тиждень всіма підрозділами Збройних сил, Національної гвардії та прикордонної служби. Однак, фактично вогонь не припинився. 25 травня Міністерство закордонних справ заявило про загибель 18 військовослужбовців за період одностороннього припинення вогню силами АТО на сході країни. Окрім того, минулої ночі в бою під Краматорськом загинули 4 військових, ще 5 - поранені.

Министр иностранных дел России Сергей Лавров считает, что перемирие в Украине стоит продлить.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram