ГоловнаПолітика

Порошенко хоче заборонити формувати парламентську коаліцію з однієї фракції

У Раді зареєстрували проект змін до Конституції

Порошенко хоче заборонити формувати парламентську коаліцію з однієї фракції
Фото: www.facebook.com/cn.opora

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді заборонити формувати парламентську коаліцію на основі тільки однієї фракції.

Про це йдеться в законопроекті №4178а "Про внесення змін до Конституції України", зареєстрованому в парламенті.

Порошенко пропонує виключити зі статті 83 Конституції положення, згідно з яким "депутатська фракція у Верховній Раді України, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, має права коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України".

Згідно з проектом Конституції, парламентська коаліція у Верховній Раді формується на підставі узгодження політичних позицій і до її складу входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради.

Парламентська коаліція формується протягом 30 днів (у чинній Конституції - протягом місяця) з дня відкриття першого засідання ВР, яке проводять після чергових або позачергових парламентських виборів, або протягом 30 днів (в чинній Конституції - протягом місяця) з дня припинення діяльності парламентської коаліції.

Нагадаємо, вчора Порошенко подав на розгляд Верховної Ради проект змін до Конституції.

Екс-міністр юстиції Роман Зварич вважає, що Президент має законне право достроково розпустити Верховну Раду, оскільки в законодавстві чітко не визначено термінів створення і припинення діяльності коаліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram