ГоловнаПолітика

Порошенко, Путін, Меркель і Олланд погодили кроки для досягненню миру

З моменту одностороннього припинення вогню загинули 18 осіб

Порошенко, Путін, Меркель і Олланд погодили кроки для досягненню миру
Фото: http://president.gov.ua

У середу відбулася телефонна розмова за участю Президента України Петра Порошенка, федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда і президента Росії Володимира Путіна, присвячена реалізації мирного плану для сходу України.

Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Під час розмови Порошенко поінформував співрозмовників про серйозні порушення, що виникли під час реалізації оголошеного Президентом України режиму припинення застосування сили в односторонньому порядку. Зокрема, голова держави зазначив, що з 20 червня зафіксовано 52 випадки порушення режиму припинення вогню з боку терористів, у результаті яких загинули 18 людей, поранені 27 осіб.

"Президент Росії підтримав пропозицію Петра Порошенка про введення режиму припинення вогню і його моніторингу", - сказано в повідомленні.

Порошенко наголосив, що реалізація мирного плану та забезпечення контролю всього периметру кордону можливі за умови присутності спостерігачів ОБСЄ, зокрема представників Росії.

Під час бесіди він зазначив, що рішення Ради Федерації про скасування дозволу на використання військ РФ на території України є позитивним сигналом на шляху реалізації мирного плану. При цьому Президент підкреслив, що сьогодні Україна очікує реальних дій з боку Росії, які сприятимуть подальшій стабілізації ситуації на Донбасі. Порошенко закликав Путіна вжити конкретні заходів для припинення постачання бойовикам зброї і техніки через кордон України.

За підсумками розмови федеральний канцлер Німеччини запропонувала підтримати такі спільні кроки:

1. Забезпечення системи моніторингу з елементами контролю (стосується блокпостів і передачі пунктів пропуску на українсько-російському кордоні) за участю спостерігачів ОБСЄ, зокрема представників Росії, на час припинення вогню;

2. Продовженняпереговорів Тристоронньої контактної групи 26 червня;

3. Обмін списками заручників і публічні заяви керівництва РФ про звільнення людей до всіх, хто зараз їх утримує.

Федеральний канцлер Німеччини запропонувала, щоб функції посередника для забезпечення діяльності Тристоронньої контактної групи у складі Леоніда Кучми, Хайді Тальявіні, Михайла Зурабова виконував Віктор Медведчук. Президент України й інші учасники розмови погодилися з пропозицією Ангели Меркель.

Сторони домовилися продовжити розмову в цьому форматі в четвер, 26 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram