ГоловнаПолітика

Рада ухвалила закон про держдопомогу переселенцям із Криму та зони АТО

Вимушені мігранти матимуть право на грошову допомогу.

Рада ухвалила закон про держдопомогу переселенцям із Криму та зони АТО
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким надаватимуть державну допомогу особам, які мусили покинути постійне місця проживання внаслідок окупації Криму і проведення антитерористичної операції в східних областях України.

За законопроект №4998-1 за основу та в цілому проголосували 289 депутатів за мінімально необхідних 226.

Законопроект визначає правовий статус вимушених мігрантів і встановлює правові гарантії захисту їхніх прав.

Цим законом гарантовано відновлення соціальних, трудових, виборчих прав, права на освіту і медичне забезпечення після поселення в інших регіонах.

Свідоцтво вимушеного мігранта нададуть переселенцям щонайпізніше через 10 робочих днів після прийняття від них відповідної заяви, воно буде чинним рік.

Вимушені мігранти та неповнолітні члени їхніх сімей матимуть право на грошову допомогу, самостійний вибір місця проживання або проживання в місцях тимчасового розселення вимушених мігрантів та отримання в них медичних і соціальних послуг.

Їм також надано право на компенсацію коштів за втрачене внаслідок окупації або АТО майно.

Витрати на перелічені заходи здійснюватимуть із державного та місцевих бюджетів.

Центральні органи виконавчої влади й органи місцевого самоврядування муситимуть надавати дітям-сиротам і дітям, які залишилися без опіки, місця в дитячих будинках, забезпечувати влаштування вимушених мігрантів-дітей у дошкільних виховних закладах.

Вони також повинні забезпечувати мігрантам право на зайнятість, загальнообов'язкове державне соціальне страхування, пенсійне забезпечення, соціальні послуги, медичне забезпечення та освіту.

Нагадаємо, за даними Організації Об'єднаних Націй, близько 34 тис. українських громадян були змушені залишити свої оселі через військові дії на сході країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram