ГоловнаПолітика

Україна повинна вибрати між сценаріями холодного миру і холодної війни з Росією, - експерт

Сценарій "ні війни, ні миру" обернеться погіршенням ситуації в Україні, упевнений Чалий

Україна повинна вибрати між сценаріями холодного миру і холодної війни з Росією, - експерт
Фото: Макс Левин

Сьогодні існують два сценарії вирішення конфлікту з Росією - холодного миру і холодної війни. Україна повинна обрати один і чітко його дотримуватися.

Таку думку висловив експерт з питань міжнародної політики, дипломат, заступник глави Секретаріату президента у 2006-2008 рр. Олександр Чалий на ІV Національному експертному форумі "Від революції до нової країни", організованому Інститутом Горшеніна.

"Є два сценарії - холодної війни чи холодного миру. Зараз у нас сценарій "ні війни, ні миру". Холодна війна має на увазі усвідомлення Росії як проблеми і створення коаліції з Європою, аби примусити Росію до миру. Але в цьому сценарії є негативи для Україна. При ньому де-факто ми будемо не в змозі контролювати цілісність кордонів, і це призведе до другого сценарію ФРН і НДР", - зазначив Чалий.

Другий сценарій - холодного миру.

"У ньому ми повинні усвідомити Росію не як проблему, а як спосіб вирішення проблеми. Саме тенденції до цього варіанта я чув у заяві Президента Порошенка. Україна в цьому разі повинна укласти мирову угоду з Росією", - зазначив експерт.

За словами Чалого, це може сприяти стабілізації ситуації і відновленню економічного співробітництва з РФ.

"Найближчий місяць визначить, за яким сценарієм піде Україна. Але я знаю, що краще буде обрати один сценарій і йти за ним, а не щотижня його змінювати. Сценарій "ні війни, ні миру" обернеться погіршенням ситуації в Україні", - упевнений експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram