ГоловнаПолітика

Гройсман: децентралізація не повинна перетворити області на удільні князівства

Віце-прем'єр хоче, щоб місцеві громади отримували більше влади і податків

Гройсман: децентралізація не повинна перетворити області на удільні князівства
Фото: Александр Ратушняк

Віце-прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що децентралізація влади повинна відбуватися на рівні сіл та міст, а не великих територіально-адміністративних одиниць.

Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Якщо передавати повноваження на рівень області, сприяєш тому, щоб там утворилося удільне князівство, такий собі замкнутий світ диктатури, просто дрібного розливу. Навіщо? Кожне місто, кожна громада має отримати свої права і можливості. Не озиратись на губернатора, голову району - чи хороші вони чи погані, але орієнтуватися на громаду, на своїх виборців, думати про те, як заробити у власну скарбницю побільше коштів", - вважає Гройсман.

"Щоб не було як сьогодні, коли приходить губернатор і у нього всі повноваження - бюджети, силовий блок. Що завгодно в його владі. Без підпису губернатора чи голови району ти не отримаєш узгодження навіть на держпідтримку будівництва нового дитячого садка", - сказав Гройсман.

На його думку, завдання обласної влади має полягати в тому, щоб допомагати районам, а не керувати ними, завдання центральної влади - допомагати областям.

"Наприклад, якась область дотаційна, значить держава повинна думати про те, як протягом, скажімо, п'яти років, зменшити її дотаційну залежність. Або, припустимо, інша область має високі - порівняно з іншими - енерговитрати, отже, необхідна держпрограма щодо їх зменшення", - сказав Гройсман.

Відповідно, вважає віце-прем'єр, найбільше податків повинні отримувати громади, а не центральна влада.

"Максимальна кількість грошей має залишатися на рівні громади, трохи менше - на рівні району, трохи менше на рівні області, і якась частина - на рівні держави. Якщо грошей для всіх не вистачає, завдання держави - оптимізувати витрати, залучати інвестиції ззовні і тощо. Не чиновники в кабінеті вирішують, скільки мільярдів куди направити, яку дорогу будувати або міст ремонтувати. Це повинна вирішувати громада ", - упевнений він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram