ГоловнаПолітика

Сепаратисти знову намагаються вивезти дітей у Росію, - Лутковська

Бойовики нібито заволоділи списками дітей-сиріт Донецька, Горлівки, Краматорська та Єнакієвого

Сепаратисти знову намагаються вивезти дітей у Росію, - Лутковська
Фото: www.ombudsman.gov.ua

Представники самопроголошеної "Донецької народної республіки" знову намагаються вивезти українських дітей у Росію.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена Валерії Лутковської.

"Останніми днями почастішали випадки, коли представники так званої Донецької народної республіки намагаються під приводом оздоровлення вивезти українських дітей за межі України", - заявила Лутковська.

За її словами, передусім це стосується дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

"Надійшла інформація про підготовлювану нову спробу з боку озброєних осіб, які орудують на території Донбасу, спрямовану на незаконне переміщення дітей-сиріт із міст Донецька, Горлівки, Краматорська, Єнакієвого Донецької області", - повідомила Лутковська.

За наявною інформацією, протягом останніх декількох днів озброєні люди заволоділи списками дітей-сиріт, які перебувають під опікою жителів зазначених населених пунктів.

Лутковська звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ і керівника прикордонної служби ФСБ РФ із проханням не допустити порушення прав дітей, а також норм міжнародного права у сфері захисту прав дитини.

Омбудсмен також звернулася до опікунів дітей з проханням уживати всіх можливих заходів для захисту прав та інтересів підопічних.

Нагадаємо, 12 червня група дітей з м. Сніжного, які прямували на оздоровлення в Дніпропетровську область, була перехоплена озброєними людьми із ДНР. Згодом автобус з дітьми перетнув кордон з РФ через контрольований сепаратистами КПП "Довжанський" (Луганська обл.). Діти були без необхідних для перетину кордону документів. Увечері 13 червня генконсул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко повідомив, що діти-сироти автобусом виїхали з табору "Донецький" в Україну і через кілька годин повинні дістатися пункту призначення.

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію негайно повернути Україні викрадених терористами зі Сніжного дітей, яких вивезли до Донецька Ростовської області РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram