ГоловнаПолітика

Росія повертає Україні сиріт зі Сніжного (оновлено)

Павло Астахов повідомив, що за дітьми може приїхати офіційний представник

Росія повертає Україні сиріт зі Сніжного (оновлено)
Павел Астахов

Уповноважений при президенті РФ з прав дитини Павло Астахов заявив, що Росія готова повернути Україні 14 вихованців із дитбудинку міста Сніжне Донецької області, викрадених сепаратистами.

Про це він сказав РИА Новости.

"Київська влада може надіслати офіційного представника з документами, який зможе забрати цих дітей", - підкреслив він.

Астахов повідомив, що в Донецьку Ростовської області перебувають 14 дітей зі Сніжного. Їх планували відправити до Криму, але тепер залишили на місці до з'ясування всіх обставин.

Дітей разом з двома вихователями тимчасово розмістили на турбазі "Донецька".

Вночі на турбазу приїхав консул України Віталій Москаленко, який після двогодинної бесіди з вихователями написав заяву в поліцію про насильне утримання дітей. Зараз СК Росії проводить перевірку за фактом цього звернення.

При цьому Астахов відкинув звинувачення України в тому, що РФ сприяла насильному переміщенню дітей через кордон.

Пізніше перший заступник голови адміністрації Донецька (Ростовська область) Ганна Темникова повідомила агентство, що дітей відправлять в Україну вже в п'ятницю.

За її словами, діти передані їх представнику - генеральному консулу України в Ростові-на-Дону, за рішенням якого вони будуть відправлені в Україну.

"Консул вважає, що діти з дитячого будинку повинні знаходитися на території України... Зараз вони вечеряють, і коли поїдять, ми їх посадимо в автобус і вони поїдуть", - сказала Темникова. Вона уточнила, що транспорт надає російська сторона.

Зі слів консула, дітей відправлять до табору в Дніпропетровській області, куди вони спочатку їхали.

Нагадаємо, 12 червня група дітей з м.Сніжне (Донецька обл.), які прямували на оздоровлення в Дніпропетровську область, була перехоплена озброєними людьми з ДНР. Згодом автобус з дітьми перетнув кордон з РФ через контрольований сепаратистами КПП "Должанський" (Луганська обл.). Діти були без необхідних для перетину кордону документів.

Україна в п'ятницю повідомила, що подала на Росію скаргу до ЄСПЛ через цей факт, і кваліфікувала подію як міжнародне викрадення і незаконне переміщення дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram