ГоловнаПолітика

Україна направила Росії ноту через викрадення дітей-сиріт

Вивезення в РФ буде кваліфіковано як міжнародне викрадення дітей

Україна направила Росії ноту через викрадення дітей-сиріт
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України направило російській стороні ноту, в якій звертається увага на відсутність дозвільних документів на вивезення 25 дітей-сиріт з міста Сніжне за кордон.

Про це йдеться в заяві МЗС.

"Російській стороні направлена нота, в якій звертається увага на відсутність дозвільних документів на вивезення дітей за кордон, тому їх переміщення в Російську Федерацію буде кваліфіковано як міжнародне викрадення дітей з відповідними правовими наслідками для зловмисників та інших сторін, за сприяння або потурання яких вчиняється цей злочин", - вказується в документі.

МЗС України застерегло російську сторону, що такі дії суперечать всім нормам міжнародного права, і звернулося з вимогою невідкладно вжити вичерпних заходів з метою недопущення перетину дітьми українсько-російського кордону та запобігання таким випадкам у майбутньому.

"З метою можливого консульського реагування у разі підтвердження вивезення дітей у РФ МЗС України узагальнює інформацію від правоохоронних органів, також дано доручення Генеральному консулу України в Ростові-на-Дону вжити термінових заходів з метою перевірки зазначеної інформації", - додали у відомстві.

Нагадаємо, 12 червня з міста Сніжне Донецької області на оздоровлення до Дніпропетровської області на автобусі виїхали 25 вихованців дитячого будинку для дітей з вадами здоров'я. На блокпосту при виїзді з міста ополченці відтіснили автомобіль Державтоінспекції і захопили автобус.

Пізніше стало відомо, що викрадені діти вже перебувають на території Російської Федерації, звідки їх планують відправити до Криму.

Як повідомляли, бойовики звільнили 10 дітей-сиріт та 2 дорослих з перехопленого автобуса зі Сніжного, доля ще 15 дітей і двох вихователів невідома.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram