ГоловнаПолітика

Нардеп попросив Нобелівський комітет присудити Україні премію миру (документ)

Гриневецький вважає, що Україна заслуговує цю премію за внесок у ядерне роззброєння

Нардеп попросив Нобелівський комітет присудити Україні премію миру (документ)

Депутат від Партії регіонів Сергій Гриневецький попросив присудити Україні Нобелівську премію миру. Відповідний лист він направив норвезькому Нобелівському комітету у січні цього року.

У листі, який є у розпорядженні LB.ua, Гриневецький зазначає, що Україна заслуговує цю премію за внесок у ядерне роззброєння та безпечне використання ядерної енергії.

"Дії Української держави, спрямовані на ядерне роззброєння та безпечне використання ядерної енергії, мають, без перебільшення, загальносвітове значення, є безпрецедентним внеском у справу забезпечення міжнародного миру та безпеки. Сьогодні, в умовах, коли і досі існують країни, які прагнуть отримати ядерну зброю, заохочення держави, яка найбільш показово продемонструвала добру волю у позбавленні від цього типу озброєнь, є вкрай важливим для реалізації ідеї світу, повністю вільного від ядерної зброї", - повідомляється в листі.

"Україна, як держава, своїми діями та рішеннями зробила величезний внесок у справу миру, забезпечення не тільки регіональної, а й загальносвітовий стабільності і безпеки", - додає Гриневецький.

Гриневецький вважає, що потрібно негайно розгорнути активну роботу з просування ініціативи про присудження Україні премії миру, залучаючи до цього відомих у світі вчених, політиків, членів парламенту, громадські організації. Не повинно стояти осторонь, на його думку, і зовнішньополітичне відомство України.

Депутат також заявляє, що присудження Нобелівської премії миру Україні "сприяло б підвищенню її авторитету як шанованого члена світового співтовариства".

Нагадаємо, на Нобелівську премію миру у 2014 році висунули, за останніми даними, 278 кандидатів, серед яких Папа Римський Франциск, пакистанська активістка Малала Юсуфзаі, екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден, президент РФ Володимир Путін та лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв.

Переможець буде оголошений у другу п'ятницю жовтня, а нагородження відбудеться 10 грудня, в річницю смерті Альфреда Нобеля.

У 2013 році Нобелівську премію миру отримала Організація із заборони хімічної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram