ГоловнаПолітика

FT: Росія веде проти України кібервійну

Українські комп'ютери можливо заражені російськими хакерами

FT: Росія веде проти України кібервійну

Росія зараз веде проти України високотехнологічну кібероперацію, про яку влада в Києві навряд чи здогадується і яка може стати ключовим моментом в історії кібервійн.

Про це пише The Financial Times. Мова йде як про псування сайтів і DDOS-атаки, так і про серйозніші речі.

З 2010 року фахівці компанії BAE Applied Intelligence, яка проводить дослідження у сфері мережевої безпеки на замовлення британського Міністерства оборони, спостерігають за поширенням вірусу, названого ними Snake ("Змія"), також Ouroburos ("Уроборос", за іменем змії із грецької міфології, яка пожирає власний хвіст) і Sengoku (японське слово, що перекладається як "період громадянських хвилювань"). З 56 виявлених компанією варіантів цього вірусу 32 отримано з України, з них 22 - за останні два роки.

"Малоймовірно, щоб це зробили хакери-аматори. Занадто високий технологічний рівень. Вірус дуже добре написаний і надзвичайно потайний", - розповів заступник директора BAE Applied Intelligence з кібербезпеки Дейв Гарфілд.

Видання зазначає, що за вірусом може стояти Росія. "Багато ознак вказують на те, що джерелом шкідливого ПЗ є Росія - наприклад, зустрічаються в коді тимчасові мітки і російські імена", - йдеться у публікації.

За інформацією FT, цей вірус - дуже просунутий інструмент шпигунства. Після зараження комп'ютера він ховається в надрах операційної системи від антивірусних систем. Але за запитом він здатний виводити будь-яку інформацію від особистих електронних листів до військових планів.

Крім того, він дозволяє впроваджувати інші шкідливі коди в заражену систему.

На закінчення цитують неназваного співробітника спецслужб: "Росія сьогодні не просто має тотальну перевагу інформації на Україні. Цифрові системи цієї країни фактично перебувають під її контролем. Ґрунт підготовлено".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram