ГоловнаПолітика

Меркель пообіцяла Порошенкові підтримку

Порошенко заявив, що Київ цінує "тверду" позицію Німеччини щодо збереження суверенітету України

Канцлер Німеччини Анґела Меркель в четвер увечері прийняла новообраного президента України Петра Порошенка у своєму відомстві в Берліні.

"Це для нас велика честь, і ми раді тому, що новообраний український президент прибув до нас сьогодні на шляху до Нормандії", - заявила журналістам глава німецького уряду перед початком зустрічі, пише Укрінформ.

Вона вкотре привітала проведення "вільних і чесних" президентських виборів в Україні, а також той факт, що українці прийняли "мудре рішення" й зробили можливим обрання глави держави вже в першому турі голосування.

За словами Меркель, нового українського президента чекає "багато завдань", і Німеччина буде готова допомогти на цьому шляху.

Водночас, вона вказала на важливість підтримки Росією процесу стабілізації в Україні. "Ми сьогодні будемо говорити про те, які кроки очікуються від Росії, щоб цей шлях (стабілізації - ред.) став успішним", - додала вона.

Петро Порошенко, у свою чергу, заявив, що Київ цінує "тверду" позицію Німеччини, а також інших країн Заходу щодо збереження суверенітету і територіальної цілісності України, засудження анексії Криму та участі Росії в дестабілізації ситуації на сході країни, куди, за його словами, відправляються "озброєні терористичні групи".

Україна, додав він, "платить дуже високу ціну життям цивільних і військових, які намагаються відновити право і порядок на території Донецької та Луганської областей".

"Ми впевнені в тому, що цей курс Росії сьогодні очевидно шкідливий для обох країн, і в Росії це почали розуміти", - підкреслив Порошенко. Він зазначив, що після його інавгурації відкриваються нові "можливості", які необхідно використовувати.

"І ваша підтримка, пані канцлер, тут необхідна як ніколи", - додав політик.

Також Порошенко подякував німецькому уряду за підтримку євроінтеграційних прагнень України і модернізації країни.

Нагадаємо, в середу у Варшаві Порошенко зустрівся з президентом США Бараком Обамою.

6 червня у Франції Петро Порошенко буде брати участь в урочистостях з нагоди 70-річчя висадки союзників антигітлерівської коаліції в Нормандії. Для нього це буде третя після Варшави і Берліна зарубіжна поїздка після підбиття підсумків президентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram