ГоловнаПолітика

G7 хоче, щоб Росія визнала перемогу Порошенка на президентських виборах

Росії висунули низку вимог

G7 хоче, щоб Росія визнала перемогу Порошенка на президентських виборах
Фото: @BarrosoEU

Лідери країн "Великої сімки" закликають Росію визнати результати виборів президента в Україні та співпрацювати з українською владою.

Про це йдеться в комюніке лідерів країн G7 від 4 червня.

Згідно з ним, G7 одностайні в засудженні безперервного порушення Росією суверенітету і територіальної цілісності України. Зокрема, вони вважають, що незаконна анексія Росією Криму і дії з дестабілізації Східної України неприйнятні і повинні бути припинені. У зв'язку з цим наголошено, що такі дії порушують фундаментальні принципи міжнародного права і повинні викликати занепокоєння в усіх країн.

"Ми наполегливо закликаємо Російську Федерацію визнати результати виборів (президента), завершити відведення своїх Збройних сил від кордону з Україною, зупинити постачання зброї і бойовиків через кордон і використовувати свій вплив серед збройних сепаратистів, щоб вони склали зброю і відмовилися від насильства", - йдеться в комюніке.

При цьому G7 закликає Росію виконувати зобов'язання, взяті нею згідно зі спільною Женевською заявою від 17 квітня після переговорів між Європейським Союзом, США, Україною і Росією.

"Ми закликаємо РФ... співпрацювати з урядом України в міру того, як він реалізує свої плани із забезпечення миру, єдності і проведення реформ", - додано в комюніке.

Також G7 підтверджують своє рішення вводити санкції щодо фізичних і юридичних осіб (компаній), які активно підтримують або сприяють порушенню суверенітету і територіальної цілісності України, а також тих, хто загрожує миру, безпеці і стабільності України.

Нагадаємо, лідери країн "Великої сімки" закликають незаконні збройні групи в Україні роззброїтися. Зазначимо також, президент Росії Володимир Путін вважає новообраного президента України Петра Порошенка здатним призупинити антитерористичну операцію і почати діалог із жителями Південної та Східної України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram