ГоловнаПолітика

Рада відмовилася забороняти іноземцям політичну діяльність в Україні

Автором законопроекту виступив Олег Ляшко

Рада відмовилася забороняти іноземцям політичну діяльність в Україні
Фото: Степан Івахів

Верховна Рада відмовилася забороняти іноземцям та особам без громадянства брати участь у політичній діяльності в Україні, у тому числі в організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

За ухвалення законопроекту №4621 у першому читанні проголосували 170 депутатів з мінімально необхідних 226.

За участь у політичній діяльності на території України іноземців та осіб без громадянства пропонувалося карати штрафом від 30 до 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (510-850 гривень). При цьому притягнення до відповідальності за порушення законодавства України пропонувалося зробити підставою для заборони в'їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну строком від 5 до 10 років.

Відповідні зміни планувалося внести до Кодексу про адміністративні порушення і у закон "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства". Автором законопроекту є позафракційний депутат Ради Олег Ляшко. Він зазначає, що під час підготовки спеціальними службами Росії окупації і подальшої анексії Автономної Республіки Крим та Севастополя одним з ефективних механізмів стала безкарна участь російських громадян в організації мітингів і блокування приміщень державних органів влади України, в тому числі і місць дислокації військових підрозділів Збройних сил, спеціальних і правоохоронних органів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram