ГоловнаПолітика

Янукович оскаржив санкції ЄС в суді

Всього до судів подано позови від 9 осіб, які потрапили під санкції

Янукович оскаржив санкції ЄС в суді
Фото: EPA/UPG

Екс-президент України Віктор Янукович, його сини і ще шестеро українців, які потрапили під санкції ЄС, подали позови про їх скасування до Європейського суду в Люксембурзі.

Про це повідомляє портал Euobserver.

На сайті Європейського суду доступні три справи позивачів під прізвищем Янукович, ініційовані проти Ради Європи 14 травня, - поваленого президента і двох його синів - Віктора та Олександра Януковичів.

Крім колишнього українського президента до Люксембурзького суду також звернулися колишній радник Януковича Андрій Портнов - його справу отримали в суді 29 квітня, колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров і його син Олексій - дві справи від 12 травня.

Бізнесмен Сергій Курченко, який потрапив під санкції ЄС за зв'язки з режимом Януковича, також подав заяву до Європейського суду (від 15 травня). Суд зареєстрував позови і від Андрія Клюєва (колишній голова адміністрації Януковича) і його брата, бізнесмена Сергія Клюєва. Всі позивачі домагатимуться від суду анулювання введених проти них санкцій Брюсселя.

Раніше повідомлялося, що всі вище згадані особи, а також колишній генеральний прокурор України Віктор Пшонка і його син Артем, колишній голова Служби безпеки України Олександр Якименко і колишній глава МВС України Віталій Захарченко подали до Ради ЄС клопотання про опротестування рішення ЄС про внесення їх до списку санкцій.

Євросоюз 22 березня 2014 року через офіційний бюлетень повідомив персон, внесених до списку санкцій, про те, що вони можуть подати запит на перегляд рішення Ради. До запиту треба додати документовані докази того, чому, на думку апелянтів, санкції проти них не обгрунтовано. Ця процедура часто є підготовчою для подальшого судового процесу і тому, вважають автори Euobserver, надалі можна чекати відкриття багатьох  справ у Люксембурзі з боку повалених українських чиновників.

ЄС заморозив європейські активи 18 громадян України 6 березня, через два тижні після того як екс-президент Янукович покинув країну. Влада ЄС планувала допомогти новій українській владі репатріювати кошти, які могли бути незаконним чином виведені з країни старим керівництвом. Згідно з заяв в.о. генерального прокурора України Олега Махніцького, "сім'я" - колишній президент України і його найближче оточення, вкрали близько 70 млрд євро за 4 роки при владі. При цьому, він заявив, що 32 млрд дол вивезли готівкою чиновники, які втекли до Росії.

Проте, зазначає Euobserver, навіть у разі перемоги колишніх чиновників вона навряд чи буде повною: Європейський суд ніколи не призначав відшкодування фінансового збитку в санкційних випадках, навіть якщо активи потерпілих заморозили на багато років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram