ГоловнаПолітика

Олійник вважає незаконним подання ГПУ про позбавлення його недоторканності

Депутат збирається захищатися через Конституційний Суд

Олійник вважає незаконним подання ГПУ про позбавлення його недоторканності
Фото: Макс Левин

Колишній депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник вважає, що подання Генеральної прокуратури про позбавлення його депутатської недоторканності незаконне. Про це він заявив в ексклюзивному коментарі LB.ua.

"Я ставлюся до цього як до незаконної речі... Буду за законом захищатися - через Конституційний Суд тощо", - заявив він, відповідаючи на питання, що робитиме в разі зняття недоторканності.

"Що буде з нами, тільки Господь Бог знає. Але я кажу про право. Той, хто пред'являє претензії про законність дій, повинен сам відповідати закону. Хто має право судити мене, коли сам такі речі робить", - додав депутат.

За словами Олійника, призначення Олега Махніцького виконувачем обов'язків генпрокурора - незаконне. Тому, вважає депутат, він не може подавати подання про позбавлення депутатської недоторканності.

"Призначення в.о. генпрокуратура - неконституційне. Згідно з Конституцією, президент має право подавати подання до ВР, а ВР дає згоду або відмовляє в призначенні тільки генерального прокурора. Чого не може робити в.о. президента... Не має права робити подання про призначення міністра оборони, міністра закордонних справ і генпрокурора. Водночас обов'язки генпрокурора, відповідно до закону про прокуратуру, автоматично виконує його перший заступник у разі неможливості виконання обов'язків генпрокурором. Взяти людину з вулиці й призначити в.о. генпрокурора незаконно", - заявив Олійник.

Нагадаємо, 6 травня Верховна Рада наділила виконувача обов'язків генпрокурора правом ініціювати позбавлення депутатів недоторканності.

Після цього, Генеральна прокуратура внесла до Верховної Ради подання про позбавлення недоторканності трьох депутатів парламенту і перевіряє діяльність ще п'ятьох. Парламент позбавив недоторканності депутата Олега Царьова. Ще два подання стосуються Володимира Олійника й Ігоря Калєтніка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram