ГоловнаПолітика

У "Батьківщині" і "Свободі" відкидають розпуск коаліції до прийняття нового виборчого закону

В "УДАРі" не виключають можливості розпаду коаліції

У "Батьківщині" і "Свободі" відкидають розпуск коаліції до прийняття нового виборчого закону
Фото: Макс Левин

Фракції парламенту відмовляються від ідеї розпаду коаліції для проведення дострокових виборів у парламент. Про це в коментарі LB.ua заявив виконувач обов'язків голови фракції "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді Сергій Соболєв.

"Навіть ті фракції, які про це заявляли, відхрестилися від цього. Вони прекрасно розуміють, що треба негайно приймати закон про вибори і тільки після цього рухатися далі. Принаймні я вже не чув про це. І сьогодні на погоджувальній раді про це не говорили", - заявив він.

За словами Соболєва, потрібно вносити законопроекти про вибори народних депутатів, створювати робочу групу і працювати над одним варіантом.

На запитання з приводу необхідності спочатку прийняти нову Конституцію, депутат відповів: "Зараз чекаємо на висновки Венеціанської комісії (про проект нової Конституції - ред.). Обіцяли надати протягом двох тижнів. Тиждень вже минув".

Своєю чергою віце-спікер парламенту, "свободівець" Руслан Кошулинський у коментарі LB.ua заявив, що про розпуск коаліції не може бути мови. "Спочатку потрібно підготувати законодавчу базу для виборів, а потім думати про решту. Ми розпустимо коаліцію - і що?" - сказав він.

Він також зазначив, що проведення виборів у всіх мажоритарних округах за чинним законом неможливе, враховуючи ситуацію на Донбасі.

"Можна взяти вже напрацьовані законопроекти, які були запропоновані у Верховній Раді у минулі роки, і визначити один загальний. Завтра завершується подача альтернативних законопроектів (про парламентські вибори - ред.)", - заявив Кошулинський і додав, що "Свобода" також подала свій законопроект, суть якого полягає у введенні відритих списків депутатів.

Тим часом депутат партії "УДАР" Оксана Продан не виключає можливості розпуску коаліції.

"Відсутність коаліції є однією з підстав розпуску парламенту президентом, тому відкидати таку ймовірність не слід", - заявила вона.

За словами Продан, "УДАР" наполягає на проведенні позачергових парламентських виборах.

"Позиція фракції "УДАР" не змінюється з лютого поточного року - для зміни системи в Україні повинні відбутися позачергові парламентські вибори. Саме це забезпечить очищення законодавчого органу, активну роботу всіх народних депутатів, подальше ухвалення необхідних країні законів", - заявила вона.

Нагадаємо, переможець президентських виборів Петро Порошенко вважає, що дострокові парламентські вибори мають пройти цього року.

Депутат Верховної Ради Юрій Дерев'янко (позафракційний) заявив, що 29 травня парламентська коаліція припинить своє існування. При цьому Дерев'янко припустив, що коаліція так і не буде сформована протягом місяця, що дасть президентові з 29 червня підстави розпустити Раду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram