ГоловнаПолітика

Генсек ООН стурбований долею викрадених представників ОБСЄ

Пан Гі Мун також привітав Петра Порошенка

Генсек ООН стурбований долею викрадених представників ОБСЄ
Фото: salamnews.org

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вітає вибори в Україні, але висловлює стурбованість долею захоплених бойовиками спостерігачів місії ОБСЄ й вимагає їх негайного звільнення.

Про це заявив заступник генсека Джеффрі Фелтман на засіданні Ради безпеки ООН, повідомляє Еспресо.TV.

"25 травня трохи більше за 60% людей голосували на президентських виборах. Величезна кількість спостерігачів дивилися за виборами. У частинах східної України виборцям, які мають право голосувати, було відмовлено. ООН глибоко занепокоєна діями тих, хто спробував зірвати вибори. За попередніми результатом Петро Порошенко отримав 55% голосів. Сьогодні генеральний секретар привітав Петра Порошенка з перемогою", - сказав Фелтман.

Він додав, що Пан Гі Мун вітає заяву Порошенка негайно приступити до діалогу і деескалації ситуації на сході України.

Заступник Генсека ООН у своєму виступі підкреслив, що там ситуація залишається критичною і передав стурбованість Пан Гі Муна долею захоплених бойовиками спостерігачів місії ОБСЄ.

"Насильство як і раніше зберігається в східних регіонах країни. Від моменту минулих консультацій, Луганська та Донецька області переживали зростання сутичок: збільшувалася кількість жертв з обох боків, ми не в змозі підтвердити деталі, але генсек стурбований повідомленнями про загиблих, про те, що зброя, вантажівки надходять в Україну", - зазначив Фелтман.

Також він висловив занепокоєння тим, що сьогодні не вдалося вийти на контакти з 11-ма представниками з ОБСЄ в Донецькій області.

"Їх звільнили. Наразі немає повідомлення про звільнення чотирьох спостерігачів, захоплених чотири дні тому. Генсек закликає звільнити цих людей", - підкреслив Фелтман.

Як повідомляли, 27 травня спеціальна спостережна місія ОБСЄ в Україні втратила зв'язок з однією з груп, що працюють в Донецькій області. До складу групи, з якою втрачено контакт, входять чотири людини - громадяни Естонії, Швейцарії, Туреччини та один підданий Данії.

Міністерство внутрішніх справ підозрює, що спостерігачів ОБСЄ, які працювали в Донецькій області й з вечора 26 травня не виходять на зв'язок, захопили в полон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram