ГоловнаПолітика

Новий президент має призначити на посаду голови КМДА мера Києва, - експерт

На думку Михальченка, необхідно повертатися до демократичної практики

Новий президент має призначити на посаду голови КМДА мера Києва, - експерт
Фото: Александр Ратушняк

Для того, щоб новообраний мер Києва отримав необхідні повноваження для реалізації своєї програми і повною мірою несе відповідальність за те, що відбувається у місті, новому президенту варто негайно призначити Віталія Кличка головою КМДА. Таку думку висловив член-кореспондент НАН України, президент Української академії політичних наук Микола Михальченко.

"У минулі роки президент, за Законом "Про столицю", мусив призначати головою столичної держадміністрації обраного киянами мера. Коли президентом став Янукович, підконтрольна йому парламентська більшість проголосувала за зміну закону. Президент отримав право призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. Це зробили для того, щоб величезні повноваження голови КМДА працювали на Януковича, його сім'ю і оточення, - зазначає Михальченко . - Так було з призначенням Попова, Голубченка і Макеєнка. Пізніше в. о. президента Олександр Турчинов призначив головою КМДА свого однопартійця Володимира Бондаренка".

Зараз, на переконання Михальченка, коли ситуація кардинально змінилася, необхідно повернутися до демократичної практики.

"Головою виконавчої влади та міської держадміністрації столиці слід призначати виключно обраного киянами міського голову. Він мусить мати всі необхідні повноваження для реалізації своєї програми і відповідати за свою роботу безпосередньо перед жителями столиці і перед законом. Тому новому президенту варто негайно призначити головою КМДА Віталія Кличка – беззаперечного переможця мерських виборів у столиці. Міняти для цього закон зовсім не обов'язково. Президентських повноважень більш ніж достатньо, щоб лідера довіри киян призначити головою КМДА уже зараз", - підкреслив Михальченко.

Як повідомлялося раніше, за результатами двох всеукраїнських екзит-полів, вибори президента з великим відривом від інших кандидатів виграє Петро Порошенко. За інформацією Національного екзит-полу ("Демініціативи", КМІС, Центр Разумкова), він набрав 55,7%, за інформацією Всеукраїнського телевізійного екзит-полу (TNS в Україні) - 57,3% голосів. Згідно з інформацією екзит-полу, проведеного "Савік Шустер Студією", на виборах мера Києва перемагає Віталій Кличко. За нього проголосували 57,4 % киян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram