ГоловнаПолітика

Петренко: ратифікація Римського статуту прискорить розслідування проти "колишніх"

Над представниками колишньої влади вже працюють у Гаазькому трибуналі

Петренко: ратифікація Римського статуту прискорить розслідування проти "колишніх"
Фото: www.minjust.gov.ua

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що ратифікація парламентом Римського статуту прискорить розслідування злочинів представників колишньої влади.

Окрім того, за його словами, такий крок допоможе розслідуванню військових злочинів РФ, що були в Криму.

"Ратифікація Римського статуту не потребує внесення змін до Конституції. Жодної суперечності цими двома документами немає. Найближчим часом Конституційний Суд повинен дати із цього приводу відповідний висновок" , - сказав Петренко в коментарі LB.ua.

Також він уточнив порядок процедури: глава держави (або в.о., тут - Олександр Турчинов) звертається з відповідним запитом до КСУ і в разі позитивної відповіді вносить документ на ратифікацію в парламенті.

Петренко повідомив також, що всі провідні юридичні ВНЗ країни дали позитивну оцінку законопроекту про ратифікацію Римського статуту. У таких випадках, як відомо, юрвиші виступають як експерти.

Міністр спростував повідомлення, що ратифікувати Римський статут без внесення змін до Конституції неможливо.

Нагадаємо, Римський статут - документ, на підставі якого діє Міжнародний кримінальний суд (базується в Гаазі, також відомий як Гаазький трибунал). У разі ратифікації статуту Україна визнає право прокурорів МКС розслідувати злочини геноциду, агресії, злочини проти людяності та військові злочини на своїй території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram