ГоловнаПолітика

Росія готова розглянути прохання України про спостережний політ

"Надзвичайний спостережний політ" проводиться у виняткових випадках

Росія готова розглянути прохання України про спостережний політ
Фото: twitter.com/euromaidan

Російська сторона готова розглянути звернення України щодо організації "надзвичайного спостережного польоту" на найближчому засіданні Консультативної комісії з відкритого неба.

Про це заявив заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов, повідомляє прес-служба відомства.

Він підкреслив, що Російська Федерація по каналах ОБСЄ отримала запит від України про проведення в період з 26 по 30 травня чергового "надзвичайного спостережного польоту" над територією РФ в рамках Договору з відкритого неба.

Антонов зазначив, що запит від України отримано 21 травня. "Виходячи з положень Договору з відкритого неба, "надзвичайний спостережний політ" проводиться у виняткових випадках для вирішення питань, пов'язаних із запобіганням конфліктів і врегулюванням кризових ситуацій", - сказав заступник міністра.

За його словами, "за всю історію дії Договору з відкритого неба (набрав чинності 2002 року) такий спосіб інспекції щодо Росії було задіяно тільки один раз - з 20 по 24 березня 2014 року Україною".

"На жаль, українська сторона не надала Консультативній комісії з відкритого неба матеріали аерофотозйомки цього "надзвичайного спостережного польоту", а також не дала відповідь, чи було знято стурбованість України, і наскільки було виправдане проведення такої виняткової міри перевірки. Цей факт є порушенням духу і букви Договору з відкритого неба", - сказав Антонов.

У російському Міноборони підкреслюють, що щотижня під час планових спостережних польотів територія Росії, прилегла до українського кордону, ретельно контролюється інспекційними місіями різних держав.

Антонов зазначив, що українській стороні необхідно вирішити з іншими державами-учасницями Договору з відкритого неба питання про відмову від проведення ними запланованих спостережних польотів над Росією на період проведення польоту України.

Нагадаємо, 21 травня Україна направила Російській Федерації запит на проведення надзвичайного спостережного польоту над російською територією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram