ГоловнаПолітика

Турчинов не вірить, що сенсорна кнопка переможе "кнопкодавство"

Колишня опозиція вже не у захваті від системи голосування "Рада-3"

Турчинов не вірить, що сенсорна кнопка переможе "кнопкодавство"

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив секретаріату парламенту придумати нову систему голосування, яка викоренила б "кнопкодавство".

"Хочу сказати, що питання голосування за допомогою сенсорної кнопки будуть включені до порядку денного цієї сесії. Ми вже за це голосували, по-перше. По-друге, шановні колеги, я хочу вам повідомити, що, на превеликий жаль, сенсорна кнопка також не вирішує цю проблему (неперсональне голосування). Я дав доручення секретаріату Верховної Ради підготувати взагалі новий формат системи "Рада", яка повністю виключає голосування за іншого депутата", - сказав він на засіданні Ради у вівторок.

При цьому Турчинов зазначив, що технологічно вирішити питання зміни системи голосування буде можливо лише під час літніх канікул.

Спікер також поскаржився на постійне "зависання" робочого комп'ютера. "Ви просто не бачите, а у мене постійно "зависає" комп'ютер. Система "Рада" вже фактично вичерпала свій ресурс, і вона потребує реального оновлення", - сказав він.

Нагадаємо, систему голосування "Рада-3", яка передбачає голосування за допомогою сенсорної кнопки, встановили ще у 2008 році, але її так і не ввели в експлуатацію.

Для того щоб проголосувати, народному депутату необхідно утримувати її лівою рукою протягом усього часу, відведеного для голосування (10 секунд), а правою рукою натискати кнопку "за" , "проти" або "утримався". Колишня опозиція, яка нині прийшла до влади, неодноразово наполягала на введенні в дію цієї системи в рамках забезпечення норми регламенту про персональне голосування та навіть блокувала роботу парламенту з цією метою.

При тестуванні "Ради- 3 " виявилася можливість обдурити її за допомогою телефону або зубочистки.

Колишній спікер Володимир Рибак стверджував , що "Рада- 3", хоч і не пропрацювала жодного дня, вже віджила своє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram