ГоловнаПолітика

МЗС викликало угорського посла у зв'язку з висловлюваннями прем'єра Орбана

Угорщина запевняє, що в словах Орбана немає нічого нового

МЗС викликало угорського посла у зв'язку з висловлюваннями прем'єра Орбана
Фото: korrespondent.net

Міністерство закордонних справ України запросило для розмови угорського посла у зв'язку з висловлюваннями прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про автономію угорців, які живуть в Україні.

"Висловлювання голови угорського уряду про автономію і подвійне громадянство для угорців, що суперечить чинному законодавству України, сприймаються нами із занепокоєнням, як такі, що не сприяють деескалації та стабілізації ситуації в нашій державі", - сказав на брифінгу у вівторок директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він повідомив, що у вівторок до МЗС запрошено посла Угорщини в Україні Міхала Баєра.

При цьому Перебийніс зазначив, що висловлена прем'єром Угорщини позиція щодо співвітчизників, які проживають за межами країни, зокрема в Україні, не є новою. "Всеосяжна підтримка Будапештом закордонних угорців є одним з ключових напрямків національної політики Угорської держави і одним з ключових факторів у побудові взаємин з навколишніми країнами. Слід також згадати, що за певні аспекти цієї політики Угорщина свого часу серйозно критикувалася з боку своїх партнерів у ЄС", - наголосив він.

Як повідомляє сайт МЗС Угорщини, заява Орбана не містила нічого нового.

"Те, що прем'єр-міністр сказав про автономію, не містило жодних нових елементів порівняно з політикою уряду Угорщини протягом останніх 25 років", - зазначив міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні 12 травня в Брюсселі.

При цьому він застеріг від неправильної інтерпретації слів Орбана.

У своїй інавгураційній промові в суботу новообраний прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив у парламенті, що угорці, які живуть у Карпатському басейні, мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти і на автономію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram