ГоловнаПолітика

МЗС України: "референдум" сепаратистів - це спроба приховати реальні настрої в суспільстві

Переважна більшість жителів Донбасу - справжні патріоти і прихильники єдиної і неподільної Української держави

МЗС України: "референдум" сепаратистів - це спроба приховати реальні настрої в суспільстві
Фото: LB.ua

Проведення так званого "референдуму" в Донецькій і Луганській областях є не тільки незаконним і нелегітимним з різних причин, а й є спробою приховати реальні настрої в суспільстві.

Про це наголошує у своєму коментарі Міністерство закордонних справ України, повідомляє УНІАН.

"Більшість (70%) населення у східних областях воліє жити в єдиній державі, і лише 18% підтримують відокремлення регіону від України. Про це свідчать, зокрема, опитування громадської думки в Україні, проведені у квітні ц.р. впливовим дослідним центром Pew Research Center", - йдеться в документі.

У МЗС зазначили, що схожі результати оприлюднив раніше Київський міжнародний інститут соціології спільно з тижневиком "Дзеркало тижня": згідно з опитуванням, близько 15% жителів південно-східних областей України виступають за приєднання до РФ, тоді як в одній Донецькій області цей показник не перевищує 27,5%.

Як зазначають у відомстві, "водночас соціологічні дослідження засвідчили, що в основі протестних настроїв лежать соціально-економічні причини та причини безпеки, а не, наприклад, мовне питання (тільки 6,5% громадян південно-східних регіонів України виступають проти обов'язкового знання української мови)".

"Проблема ж полягає в тому, що більшість місцевих жителів - справжніх патріотів і прихильників єдиної та неподільної Української держави - залякані озброєними проросійськими терористичними бандформуваннями і, побоюючись за своє життя, не можуть вільно висловити свою думку, відмінну від позиції бойовиків і їхніх колабораціоністів", - наголошено в документі.

У МЗС запевнили, що "уряд України відданий справі проведення всеохопного політичного діалогу, що стосуватиметься також першочергових потреб громадян, які становлять меншість за вищевказаними опитуваннями. Результатом діалогу стане впровадження конституційної реформи, яка передбачатиме децентралізацію влади і розширення повноважень територіальних громад. Тим часом президентські та місцеві вибори 25 травня ц.р. є одним з ключових інструментів забезпечення належного представлення у владі інтересів цієї меншості".

"Проведення чесних і прозорих всеукраїнських виборів є також пріоритетним завданням уряду України в контексті виконання Женевських домовленостей від 17 квітня", - підсумували в зовнішньополітичному відомстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram