ГоловнаПолітика

Директору школи, яка відмовилася проводити референдум, погрожують фізичною розправою

Тимофіївна впевнена, що в місті є й інші директори, які проти проведення референдуму у своїх школах

Директору школи, яка відмовилася проводити референдум, погрожують фізичною розправою
Фото: EPA/UPG

Директору середньої школи №13 селища Боково-Платове (Антрацитівська міська рада Луганської області) за відмову проводити у школі референдум погрожують фізичною розправою.

За її словами, 6 травня до міськвіділу освіти Антрацитівського міського виконкому, на якому висить прапор РФ, відбулися збори директорів усіх шкіл. На ньому присутніх зобов'язали провести референдуми у ввірених навчальних закладах, повідомляє Обзор.

"Я сказала, що цей референдум незаконний, відповідної постанови немає. Тому на території своєї школи не дозволю його проводити. І з цього все почалося", - поділилася Ольга Тимофіївна.

Через деякий час їй передзвонили з міськвиконкому і сказали, що вже є відповідна постанова місцевого міськвиконкому про проведення референдуму в школах.

"Але я сказала на це, що не підкорюся цьому рішенню, тому що воно незаконне... Потім одному з учителів нашої школи подзвонив селищний голова - Микола Дяченко - і сказав: "Беріть свого директора і швидко збивайте кабінки для голосування". Я подзвонила в міський виконком Олександру Яневу, і сказала, що в школі не дозволю проводити референдум. У селищі є ДК, селищна рада - проводьте там", - розповідає жінка.

Буквально через годину після цієї розмови в кабінет до неї прийшли двоє озброєних чоловіків у камуфляжі:

"Відкрили ногою двері. Вели себе по-хамськи, ображали, погрожували. "Що це в тебе за ганчірка?", - показують на прапор України у мене на столі... Потім сказали, що зараз вони привезуть людей, які зі мною розправляться... Сіли в чорний BMW і поїхали".

Після цього Ользі Тимофіївні було ще кілька телефонних дзвінків з погрозами:

"Спочатку зателефонував невідомий чоловік. Сказав: "тварино, не забувай, що у тебе є сім'я, будинок... Ти можеш все це втратити в одну хвилину". Потім якась Валентина Іванівна, яка представилася - голова міської виборчої комісії, - теж порадила "не вимахуватися": "Ти ж розумієш, що таке влада народу?" І додала, що завтра учинять наді мною розправу".

Ольга Тимофіївна впевнена, що в місті є й інші директори, які проти проведення референдуму у своїх школах, але вони бояться репресій, які можуть послідувати в разі відмови.

Нагадаємо, самопроголошена "Донецька народна республіка" (ДНР) проведе свій референдум про статус області в два тури: перший 11 травня, другий - 18 травня.

Служба безпеки України отримала беззаперечні докази підготовки та координації російською стороною заходів з проведення у східних областях України так званого "референдуму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram