ГоловнаПолітика

NYT: США хочуть вивідати у Фірташа інформацію про відкати для РФ

Адвокати олігарха запевняють, що ФБР не гребує сумнівними методами

NYT: США хочуть вивідати у Фірташа інформацію про відкати для РФ
Фото: Макс Левин

Газета The New York Times у своїй статті від 6 травня пише, що кримінальне переслідування українського олігарха Дмитра Фірташа Штатами націлене на те, щоб він розповів про корупційні газові схеми, вигоду від яких отримувало вище керівництво РФ.

Стаття журналіста Девіда Хершенхорна за підсумками інтерв'ю, взятого у Фірташа у Відні, вийшла 6 травня.

За даними газети, США давно підозрювали, що у Фірташа "є інсайдерська інформація про те, як відкати від продажу природного газу, можливо, течуть до вищих рівнів Кремля", пише автор. Подібна інформація цінна зараз, коли Вашингтон намагається натиснути на президента РФ Володимира Путіна через втручання у справи України.

"Для американців арешт Фірташа - це спосіб сповістити українських магнатів про те, що дії проти Заходу під час геополітичної сварки з Росією матимуть серйозні наслідки. Також пробудилися надії, що Фірташ піддасться тиску та розкриє корупційні схеми", - йдеться в статті.

Але Фірташ і його адвокати вважають: його арешт - черговий обман з боку США. "В інтерв'ю в офісі він гучно заявив про свою невинність, а його адвокати назвали справу хиткою, обґрунтованою переважно на невдалій спробі ФБР схилити колишнього співробітника до лжесвідченнь", - йдеться у статті. Адвокати також кажуть, що США намагалися заблокувати передачу застави російським олігархом Василем Анісімовим за Фірташа.

Вищезгаданий співробітник, який допомагав в укладенні угоди в Індії, - індійський громадянин Гаджендра Лал, довгий час жив у США. "Він втік до Москви, щоб уникнути тиску федеральних слідчих. В інтерв'ю у Москві Лал звинуватив американських правоохоронців у переслідуваннях і сказав, що вони вимагали від нього збрехати, щоб заманити Фірташа у пастку", - йдеться в статті.

Лал стверджує: сторона обвинувачення наказала йому поїхати в Будапешт для зустрічі з партнерами Фірташа. "Ми переглядали сценарій, і я сказав:" Послухайте, дещо тут неправда, абсолютна неправда", - сказав Лал в заяві, записаній на відео. За його словами, один з обвинувачів сказав:" Ви тепер на боці людей доброї волі. Вам дозволено брехати і говорити, що заманеться, аби тільки ви змусили їх відповісти таким ось чином, в такій от манері, вжити ось ці слова".

"Лал теж був серед обвинувачених у справі про хабар. ФБР утрималося від коментарів до тверджень Лала", - йдеться в статті.

За даними газети, влада США розслідує діяльність Фірташа та його компаній як мінімум з 2005 року, коли він заснував "Росукренерго" - спільне підприємство з "Газпромом".

Нагадаємо, у березні Фірташ був заарештований австрійською владою за запитом ФБР, а потім відпущений під заставу. Влада США стверджує, що Фірташ виплатив індійським чиновникам 18,5 млн доларів в якості хабара, щоб укласти угоду про видобуток титану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram