ГоловнаПолітика

Янукович і чиновники-втікачі вивезли з України $32 млрд, - ГПУ

Поцуплене добро колишні чиновники вивезли в Росію

Янукович і чиновники-втікачі вивезли з України $32 млрд, - ГПУ
Фото: Макс Левин

Усунений Верховною Радою президент України Віктор Янукович і кілька українських екс-чиновників вивезли в Росію 32 млрд доларів.

Про це заявив в.о. генерального прокурора Олег Махніцький в інтерв'ю британській Financial Times напередодні відкриття в Лондоні Українського форуму з питань повернення активів, повідомляє прес-служба ГПУ.

"Зараз Російська Федерація офіційно переховує фактично злочинців, таких як Янукович, Пшонка, Захарченко, не визнаючи їхньої провини... Генеральний прокурор РФ Юрій Чайка публічно заявив, що Росія не видасть їх. З Україною співпрацюють усі держави, крім Росії. За останніми оперативними даними, тільки в Росію вивезено мінімум 32 млрд дол. США", - розповів Махніцький.

За його словами, на запити України про допомогу відгукнулися Австрія, Ліхтенштейн і Швейцарія. Зокрема, за даними швейцарської сторони, на кінець 2012 р. на рахунках у швейцарських банках було 2 млрд дол. коштів українського походження.

"Зазначена сума не могла бути отримана законно, або ж частина коштів, отримана законно, була незначною", - додав Махніцький.

Він зазначив, що під час слідства арештовано особисте майно Януковича та його сина Олександра, екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва, екс-глави Мінагрополітики  Миколи Присяжнюка, їхні рахунки в банківських установах України на загальну суму майже 1 млрд 300 млн грн, зокрема в цінних паперах - на 1 млрд 167 млн грн, понад 9,6 млн дол і 214 тис. євро.

Правоохоронні органи України оголосили Януковича в міжнародний розшук. Янукович із 22 лютого перебуває в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram