ГоловнаПолітика

МЗС України вважає верхом цинізму погрози Росії ввести миротворців

РФ посилається на статтю Статуту ООН, що передбачає право на самооборону

МЗС України вважає верхом цинізму погрози Росії ввести миротворців
Фото: korrespondent.net

Міністерство закордонних справ України зазначає відсутність правових підстав для введення Росією свого миротворчого контингенту у східні регіони.

"Верхом цинізму є посилання російської сторони на право на самооборону в ситуації, коли сама Росія виступає в ролі агресора, окупувала Автономну Республіку Крим і сьогодні грубо втручається у внутрішні справи України, дестабілізуючи ситуацію в східних областях", - сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс на брифінгу в Києві в п'ятницю, інформує "Інтерфакс-Україна".

Він прокоментував заяву постпреда РФ при ООН Віталія Чуркіна, який назвав ст. 51 Статуту ООН як правову підставу Росії для введення миротворців.

"Стаття 51 Статуту ООН стверджує, що країни-члени ООН мають невід'ємне право на індивідуальну або колективну самооборону, якщо відбудеться збройний напад на члена організації, поки Рада безпеки ООН не ухвалить рішення, необхідне для підтримки міжнародного миру і безпеки", - додав Перебийніс.

"Як можна говорити про миротворчу операцію без відповідних рішень Ради Безпеки (ООН), прикриваючись ст.51, в якій мова йде виключно про право на самооборону?", - обурився Перебийніс.

За словами представника МЗС, заява Чуркіна - або непрофесіоналізм, або чергова свідома підміна понять Російською Федерацією.

Нагадаємо, Росія розпочала військові навчання на кордоні з Україною у зв'язку з антитерористичною операцією у Донецькій області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram