ГоловнаПолітика

Гаазький трибунал відкрив попереднє розслідування щодо України

Прокурор вирішить, чи починати повноцінне розслідування подій до моменту втечі Януковича

Гаазький трибунал відкрив попереднє розслідування щодо України
Фото: http://www.un.org

Прокурор Міжнародного кримінального суду (базується в Гаазі, також відомий як Гаазький трибунал) відкрила попереднє розслідування за фактами злочинів, вчинених до і під час подій, які супроводжували відхід президента України Віктора Януковича від влади.

"Прокурор МКС Фату Бенсуда вирішила відкрити попереднє розслідування ситуації в Україні для з'ясування, чи існують підстави для початку повного розслідування", - йдеться в прес-релізі МКС, поширеному в п'ятницю.

Попереднє розслідування, як наголошується, розпочато для того, щоб встановити, чи дотримані критерії Римського статуту для початку судом розслідування ситуації в Україні.

Нагадаємо, 18 квітня секретар Міжнародного кримінального суду отримав від уряду України заяву про визнання його юрисдикції щодо злочинів, які, як стверджується, були скоєні на її території в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Це означає, що тепер Міжнародний кримінальний суд має право розслідувати можливі злочини, які, як стверджується, були здійснені в зазначений період.

Проте визнання юрисдикції МКС не веде автоматично до початку розслідування. Прокурор МКС повинен буде вирішити, чи є надана інформація достатньою для порушення справи, і звернутися з відповідним проханням до суддів.

Навіть якщо розслідування почнеться, прокурор повинен буде вирішити, на підставі отриманих свідоцтв, чи варто просити суддів про видачу ордерів на арешт або повісток для явки в Суд особам, обвинуваченим у скоєнні злочинів, що підпадають під юрисдикцію МКС.

Компетенція МКС поширюється на найбільш тяжкі міжнародні злочини. Вона обмежена злочинами геноциду, агресії, злочинами проти людяності та військовими злочинами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram