ГоловнаПолітика

Україна вимагає від Росії роз'яснень щодо військових навчань

МЗС здивоване, що Росія готова власними військами захищати терористів на території України

Україна вимагає від Росії роз'яснень щодо військових навчань
Фото: uk.wikipedia.org

Україна вимагає від Росії пояснити проведення військових навчань поблизу українсько-російського кордону.

Про це повідомили в Департаменті інформаційної політики Міністерства закордонних справ України.

"24 квітня 2014 року міністр оборони Росії Сергій Шойгу повідомив про початок навчань батальйонних тактичних груп загальновійськових з'єднань Південного і Західного військових округів ЗС РФ у зв'язку із "загостренням ситуації на південному сході України". За словами російського міністра, в рамках навчань передбачено "відпрацювання завдань бойовою авіацією РФ поблизу кордонів України", - повідомляє документ.

Так "російська сторона фактично підтвердила, що здійснювана нею протягом останніх місяців військова діяльність поблизу українського кордону має не плановий характер, а безпосередньо пов'язана з розвитком подій в Україні".

У МЗС наголосили, що "Москва, демонструючи свою військову міць на кордоні з Україною, намагається вплинути на законні дії української влади, спрямовані на боротьбу з озброєними бандформуваннями в східних областях України, які здійснюють терористичні дії проти мирних громадян України".

"Дивує, що РФ, сама потерпаючи від терористичної загрози, сьогодні не тільки перетворилася на експортера тероризму, а й, очевидно, готова навіть власними Збройними силами захищати терористів на території України", - зазначили в МЗС.

У МЗС наголосили, що "проведення навчань Російською Федерацією поблизу українського кордону не може не викликати занепокоєння, особливо на тлі нещодавніх заяв міністра закордонних справ РФ, які містять недвозначний натяк на можливість введення російських військ на територію України".

Враховуючи викладене, Україна звернулася каналами зв'язку ОБСЄ до Російської Федерації з вимогою надати роз'яснення про цілі та місця проведення навчань, дату їх завершення, а також кількість і типи залучених до них військових підрозділів.

"Згідно з Віденським документом, РФ зобов'язана надати про ці навчання чіткі роз'яснення протягом 48 годин з моменту отримання запиту, тобто до 16:00 московського часу 26 квітня ц.р.", - заявили в МЗС України.

Нагадаємо, 24 квітня після початку активної фази антитерористичної операції силами МВС у захопленому проросійськими бойовиками Слов'янську Донецької області президент РФ Володимир Путін заявив, що "дії влади Києва проти народу України матимуть для неї наслідки".

А міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив про початок навчань у прикордонних з Україною районах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram